Blueberry/lemon bun
Den annorlunda fyllningen med lemon curd och blåbär blev en fullträff utan dess like. Det är långt ifrån nyttigt men bullar ska inte vara det, eller hur?
Räcker till 12 st
12 st
Ingredienser
Så gör du
- 50 gram jäst för söta degar
- 5 dl mjölk
- 150 gram smör
- 2 dl strösocker
- 15 dl vetemjöl special
- 1 tsk mald kardemumma
- 1 tsk salt
Fyllning
- 3 dl blåbär
- 3 dl lemon curd
- 100 gram mjukt smör
- 0,5 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- potatismjöl
pensling
- 1 ägg
- pärlsocker och/eller mandelspån
1. Smula jästen i en bunke och smält smöret. Häll i mjölken i smöret och värm det fingervarmt.
2. Lös upp jästen med smörmjölken. Rör ner salt och socker.
3. Tillsätt mjölet under knådning. Knåda degen i maskin i ca 15 minuter. Jäs degen i 30 minuter, till dubbel storlek.
4. Kavla ut degen, rektangulär, och bred på det rumsvarma smöret och lemon curd. Blanda socker och vaniljsocker, strö över.
5. Pudra blåbären med lite potatismjöl och lägg dem på och rulla sedan ihop degen. Dela, med vass kniv, 25-30 bitar och lägg dem i pappersformar eller direkt i smord muffinsplåt. Låt bullarna jäsa igen i ca 1 timme.
6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på en blandning av pärlsocker och flagad mandel. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 10-15 minuter beroende på hur stora de är. Håll koll för det går fort på slutet.