Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(5)

Bullar med choklad

Inda

Vote
(5)

Räcker till 30 st cirka

Räcker till...

30 st cirka

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Deg
  • 50 gram jäst för söta degar
  • 175 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk salt
  • 1,5 l vetemjöl special cirka
Fyllning
  • 75 gram smör
  • ½ dl florsocker
  • 2 tsk kakao
  • 100 gram mörk choklad
  • Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

    Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt, socker och vanilj. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.

    Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

    Ta upp degen på bakbord och kavla ut till en jämn fyrkant, cirka 40X40 cm.

    Rör samman rumsvarmt smör, florsocker och kakao till en jämn smet. Grovhacka chokladen.

    Bred ut fyllningen över degen, men spara en liten remsa i framkant på degen. Vispa upp ägget och pensla kanten med det.

    Strö chokladen över hela ytan.

    Rulla samman degen, rulla mot dig och avsluta med att låta den äggstrukna kanten fästa ihop rullen.

    Mät och skär degen i cirka 30 skivor. Skär så fort du rullat längden - om den börjar jäsa blir det svårare att få fina skivor. Använd en vass, gärna tandad kniv.

    Lägg helst bullarna i formar, eller på bakplåtspapper på plåten. Det går också att smörja plåten men chokladen brukar smälta ut och bränner lätt på plåten.

    Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.

    Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

    Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg.

    Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10-12 minuter. Låt svalna något på galler och pudra med kakao eller florsocker om du vill dekorerar