Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(5)

Butterkaka

En kaka som har blivit något av en favoritkaka att baka. Detta recept gör det enkelt att få till en jättegod butterkaka.

Ritaz

Vote
(5)

Räcker till 1 st kaka

Räcker till...

1 st kaka

Ingredienser

Så gör du

  • 25 g jäst
  • 75 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 st äggula
  • ca 8 dl vetemjöl
Fyllning 1
  • 2 dl marsankräm
Fyllning 2
  • strösocker och kanel
Pensling
  • äggvita
Garnering
  • Florsockerglasyr
  1. Smula ner jästen i en degbunke.

    Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till fingervarmt.

    Häll lite över jästen och lös den.

    Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, äggula samt det mesta av mjölet.

    Arbeta degen tills den är smidig och släpper kanterna.

    Låt jäsa övertäckt i ca 40 min,

  2. Dela degen i två bitar, en lite mindre och en lite större.

    Kavla ut den mindre delen till en platta, något större än formen.

    Lägg plattan i formen och bred vaniljkräm ovanpå.

    Kavla ut den andra delen till en avlång platta, ca 20x40cm.

    Strö på socker och kanel, rulla ihop och skär rullen i bitar.

    Lägg bitarna tätt i formen med snittytan ner och låt jäsa övertäckt i ca 30 min.

    Sätt ugnen på 200 grader.

    Pensla kakan med uppvispad äggvita och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min.

    Täck kakan med folie om den blir för mörk.

    Lossa kanten och låt kallna.

    Ringla glasyren över kakan innan servering.