Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(17)

Citron- och vallmobullar!

Saftiga vallmobullar med syrlig citronfyllning!

Fikaplaneten

Vote
(17)

Räcker till 20 st

Räcker till...

20 st

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Fördeg:
  • 1 1/2 dl mjölk , rumsvarm
  • 1 dl grädde , rumsvarm
  • 25 g jäst
  • 5 dl vetemjöl special
Deg:
  • 5 dl vetemjöl special
  • 1 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 1 1/2 tsk salt
  • 200 g rumsvarmt smör (hyvla om du har bråttom)
  • 2 1/2 msk vallmofrön
Citronfyllning:
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 2 dl florsocker
  • skal och saft från 2 citroner
Pensling:
  • 50 g smält, svalt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 dl vallmofrön
Fördeg:
  1. Slamma jästen i degvätskan.
  2. Rör ned mjölet så att degen precis går ihop. Täck med plastfolie eller lock (bakduk drar åt sig fukt och gör bullarna torrare) och låt jäsa 1 timme.
Deg:
  1. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen i en köksmaskin eller med degkrokarna på en elvisp (dubbla tiden och du ältar för hand) på lägsta hastighet i 4 minuter. Höj till medelhastighet och knåda ytterligare 10-12 minuter. Täck med plastfolie eller lock och låt vila ca 25-30 minuter.
  2. Gör fyllningen under tiden.
  3. Stjälp upp degen på en lätt mjölad arbetsyta. Kavla ut degen så tunt det bara går utan att det går hål på den, bred ut fyllningen och vik långsida mot långsida. Ta några kaveltag, skär degen ca 30-40 remsor och tvinna ihop två remsor i taget. Lägg på ett bakplåtspapper, täck med plastfolie och låt jäsa 2 timmar.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda ca 12-15 minuter.
  5. Låt svalna. Blanda socker och vallmofrön på ett fat. Pensla bullarna med smöret (viktigt att båda delar är svala, annars kommer sockret att smälta) och doppa/strö över vallmosockret.
  6. Bullarna håller sig saftiga 1-2 dagar i lufttät förpackning, frys in dem om du ska äta dem senare än så (gör i sådana fall penslingen direkt innan servering).
Fyllning:
  • Blanda samman alla ingredienser.