Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(5)

Gammaldags Lussekatter

Genom att tillsätta det mesta av smöret och sockret efter att degen jäst får man saftigare lussekatter!

Här nedan finner ni vårt recept på gammeldags lussekatter:

Vote
(5)

Räcker till

Räcker till...

Ingredienser

Så gör du

  • 50 g smör
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 1-2 msk Dr. Oetker Saffransarom
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • ca 15 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1,5 dl socker
  • 1 st ägg
Till pensling och garnering:
  • 1 st ägg
  • russin eller korinter som lagts i blöt i lite vatten
  1. Smält 50 g smör och tillsätt mjölk och saffransarom. Låt degvätskan bli 37 grader.

  2. Smula ner jästen i en degbunke och häll över saffransmjölken. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker och ca 12 dl av mjölet. Arbeta degen tills den släpper kanterna. Strö över lite mjöl och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.

  3. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ägget.

  4. Arbeta in smörblandningen i den jästa degen. Tillsätt resten av mjölet men spar lite till utbakningen. Häll upp degen på mjölat bakpord och knåda degen med resten av mjölet. Forma lussekatter.

  5. Lägg lussekatterna på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

  6. Garnera med korinter och pensla med ägg. Grädda mitt i ugnen i 250 grader 8-10 minuter.