Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(4)

Glutenfria lussekatter

De glutenfria lussekatterna är nöt- och mandelfria, vilket är perfekt för nötallergiker. Receptet är heller inte krångligare att göra än "vanliga" lussebullar Degen är lösare än den klassiska varianten, därför används en sprits för att forma bullarna. Lussebullarna får sin goda saffranssmak från Dr. Oetker Saffransarom.  De här glutenfria lussebullar passar bäst att ätas på direkten för då är de som godast. Det går också bra att frysa in dem relativt snabbt efter att de är färdiggräddade och sedan värma lussebullarna i ugn under några minuter precis innan servering!

Vote
(4)

Räcker till 10 st lussekatter

Räcker till...

10 st lussekatter

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 1 st ägg
  • 35 g smör
  • 1/4 paket jäst
  • 1,5 dl mjölk
  • 1,5 dl potatismjöl
  • 1 dl rismjöl
  • 1 dl havremjöl
  • 2 msk sockerersättning
  • 1 msk honung
  • 1 msk Dr. Oetker Saffransarom
  • 1 tsk xantangummi
  • 0,5 tsk Dr. Oetker vaniljarom
  • 1 krm salt
  • ägg
  • russin eller korinter
  1. Blanda samman de torra ingredienserna.

  2. Smula jästen i en bunke och värm mjölken fingervarm. Häll över mjölken på jästen och rör tills den löses upp. Rör även ner Dr. Oetker saffransarom, Dr. Oetker vaniljarom och honung.

  3. Häll ner de torra ingredienserna samt ägg och smöret i bitar. Rör med en elvisp under någon minut.

  4. Fördela i smeten i en sprits och spritsa ut ca tio lussebullar på en plåt med bakplåtpsapper. Låt jäsa i ca 1 ½ timme (ej övertäckt). 

  5. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla lussebullarna med uppvispat ägg och dekorera med russin. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.

  6. Om lussebullarna inte ska ätas på direkten är det godast om de fryses in. Värm därefter upp dom innan servering runt fem minuter på 150 grader.