Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(1)

Grundrecept på vetebullar

Vote
(1)

Räcker till 48 st cirka

Räcker till...

48 st cirka

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 50 g jäst
  • 125 g smör
  • 5 dl standardmjölk (3%)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 14-15 dl Kungsörnen Kärnvetemjöl ca 850 g
Pensling och garnering
  • uppvispat ägg
  • pärlsocker eller mandelspån
  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37°C. Häll det över jästen och rör tills den löst sig.

  2. Tillsätt salt och socker och nästan allt mjöl men spar lite till utbakningen. Arbeta degen smidig och låt jäsa under bakduk ca 30 min.

  3. Tag upp degen och lägg den på ett mjölat underlag och knåda den smidig. Skär degen i två delar och kavla till en ½ cm tjock platta.

  4. Fyll med något av förslagen nedan, rulla ihop och skär varje rulle till 24 bitar som läggs i bullformar.

  5. Jäs under bakduk 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö gärna över pärlsocker eller mandelspån. Grädda bullarna 8–10 min i 250°C.

  6. Klippt längd
    Sätt ugnen på 200ºC. Klipp djupa jack i rullen och lägg flikarna åt vardera hållet. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Pensla med ägg och grädda längderna mitt i ugnen, ca 20 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

  7. Choklad- och hasselnötsfyllning
    Bred ut 50 g mjukt smör på den kavlade degen. Strö på 2 msk
    socker, 50 g hackad mörk blockchoklad, 50 g hackade hasselnötter.

  8. Mandelmassa- och apelsinfyllning
    Bred ut 50 g mjukt smör på den kavlade degen. Strö på 2 msk strösocker blandat med det finrivna skalet av en väl tvättad apelsin. Grovriv 100 g mandelmassa och fördela den över.

  9. Nutellafyllning
    Bred ut 50 g mjukt smör och 100 g Nutella på den kavlade degen.