Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(45)

Kanelbullar

Klassiska kanelbullar, eller kanelsnurror är bland det godaste man kan baka. Det här receptet ger dig fantastiskt goda bullar utan krusiduller. Ett riktigt klassiskt kanelbullerecept med andra ord.

baka.se

Vote
(45)

Räcker till ca 30 st relativt stora bullar

Räcker till...

ca 30 st relativt stora bullar

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1,5 dl sirap
  • 1,5 tsk salt
  • kardemumma nymortlad
  • ca 14-15 dl vetemjöl
Fyllning
  • 200 g smör rumstempererat
  • 1,5 dl strösocker eller farinsocker
  • 1,5 msk vaniljsocker
  • 3 msk kanel
  • 1,5 msk majsstärkelse (Maizena)
Pensling
  • 2 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • pärlsocker
  1. Smält smör och häll i mjölken, sirap, kardemumma och salt, värm försiktigt. Degvätskan skall hålla ca 37°c ( kroppstempererat )
  2. Smula jästen i en bunke/degblandare och slå över degvätskan. Rör ut jästen och tillsätt först ca hälften av mjölet. Arbeta ihop så att du har en lös smidig deg.
  3. Låt gärna degen svälla några minuter innan du tillsätter resten av mjölet ( detta gör du för att mjölet skall svälla och förhindra att du får i för mycket mjöl)
  4. Arbeta sedan in lite mjöl åt gången tills du får en smidig blank deg. Tänk på att arbeta degen länge och väl( ca 8 -10 min) så att glutentrådarna hinner utvecklas.
  5. Ställ sedan att jäsa ca 1,5 h ( gärna varmt).
  6. Förbered under tiden fyllningen: Vispa upp smöret smidigt ( elvisp är absolut lättast att använda). Tillsätt sedan resterande ingredienser så att du får en smidig bredbar massa.
  7. Stjälp upp den väljästa degen på mjölat bakbord. Tryck eller kavla ut en stor fyrkant.
  8. Bred Fyllningen jämt fördelat över hela fyrkanten. Vik sedan plattan på mitten så att du får en rektangel där all fyllning hamnar i mitten.
  9. Skär sedan remsor som är ca 1,5 -2 cm breda. Gör sen ett långt snitt i mitten av remsan så att det blir som en byxa.
  10. Tvinna "byxbenen" och forma bullen som en snurra. Vik in sista biten under bullen så håller den ihop fint.
  11. Ställ bullarna på bakpappersklädd bakplåt och låt jäsa ca 20 min.
  12. Grädda sedan bullarna i mitten av ugnen i 225°c ca 15 min. Bullarna ska få fin färg.
  13. Förbered en sockerlag som du låter koka ihop ordentligt till penslingen.
  14. Pensla bullarna med sockerlagen så fort de kommer ur ugnen, strö sedan pärlsocker över.