Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(13)

Kanelbullar med äppelsmak

Med äppeljuice i degen och äppelmos i fyllningen får kanelbullarna en frisk höstsmak.

Foto: Åsa Dahlgren

Vote
(13)

Räcker till 15-20 st

Räcker till...

15-20 st

Ingredienser

Så gör du

  • 1/2 paket (25 g) jäst för söta degar
  • 2 1/2 dl äppeljuice drickfärdig
  • 1/2 dl vit sirap
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 2 krm salt
  • 8 1/2 dl vetemjöl
  • 75 g rumsvarmt smör
Fyllning:
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 2 msk farinsocker eller strösocker
  • 1/2 msk kanel
  • 1/2 msk majsstärkelse
  • 1/2 dl äppelmos
Pensling:
  • 1 uppvispat ägg
  1. Ta fram och låt alla ingredienser bli rumstempererade. Smula jästen i en köksassistent eller bunke. Tillsätt äppeljuice och rör om så att det blandas.

  2. Tilllsätt sirap, kardemumma, salt och det mesta av mjölet (spara 1/2 dl till utbakningen). Klicka ner smöret och arbeta degen kraftigt i minst 5 minuter till en smidig deg. Låt jäsa unde rbakduk ca 30 minuter.

  3. Rör samman smör, socker, kanel och majsstärkelse till fyllningen. Blanda ner äppelmoset.

  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Ev behövs lite mera mjöl men var försiktig med mjölmängden, bullarna blir saftigare med mindre mängd. Kavla ut degen till en stor rektangel.

  5. Bred fyllningen på halva rektangeln på längden och vik över den ofyllda sidan. Skär i ca 2 cm breda remsor, dela dem på längden men låt dem hänga ihop högst upp. Vrid dem och forma en lös knut (det blir mindre kladdigt om man gör det här på en tallrik med strösocker).

  6. Låt jäsa övertäckt på bakpappersklädd plåt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

  7. Pensla försiktigt med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 7-8 minuter.