Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(2)

Karlsbadergifflar med mandelmassa & hasselnötter

Vote
(2)

Räcker till ca 24-32 st

Räcker till...

ca 24-32 st

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 1 pkt / påse Kronjäst för söta degar
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 8 dl vetemjöl
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
Fyllning
  • 75 g hackade hasselnötter
  • 75 g farinsocker
  • 100 g Odense mandelmassa, riven
Garnering
  • 1 ägg
  • mandelflarn
  • Gör så här (färsk KronJäst)

    1. Smula ner KronJäst för söta degar i en bunke. Häll över den 37°C mjölken, ägg och socker och rör till en smet. Blanda sedan i vetemjöl, bakpulver och det smälta margarinet och arbeta samman till en smidig deg.

    2. Rör ihop fyllningen hackade hasselnötter, farinsocker och Odense mandelmassa, riven.

    3. Låt degen vila i 10 min under bakduk. Dela den i två delar, gör två runda bullar som sedan kavlas ut till runda, 0,5 cm tjocka plattor. Dela dem först på mitten och sedan varje halva i 6-8 tårtbitar. Klicka i lite av fyllningen på den bredaste delen. Rulla ihop till gifflar.

    4. Låt jäsa övertäckta i 40-50 min. Sätt ugnen på 230°C.

    5. Pensla med uppvispat ägg och strö mandelflarn över. Baktid ca 8 min.

    Gör så här (torr KronJäst)

    1. Blanda KronJäst för söta degar med vetemjölet. Värm mjölken till 40°C, häll i ägg och socker och rör till en smet. Blanda sedan i bakpulver och det smälta margarinet och arbeta samman till en smidig deg.

    2. Rör ihop fyllningen hackade hasselnötter, farinsocker och Odense mandelmassa, riven.  

    3. Låt degen vila i 10 min under bakduk. Dela den i två delar, gör två runda bullar som sedan kavlas ut till runda, 0,5 cm tjocka plattor. Dela dem först på mitten och sedan varje halva i 6-8 tårtbitar. Klicka i lite fyllningen på den bredaste delen. Rulla ihop till gifflar.

    4. Låt jäsa övertäckta i 40-50 min. Sätt ugnen på 230°C.

    5. Pensla med uppvispat ägg och strö mandelflarn över. Baktid ca 8 min.