Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(11)

Läckerbullar

Bullar som smälter i munnen.

Tesserese

Vote
(11)

Räcker till 30-35 st

Räcker till...

30-35 st

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 25 g jäst
  • 75 g Margarin eller smör
  • 2½ dl gräddmjölk ½ grädde, ½ mjölk
  • ½ tsk salt
  • 3/4 dl strösocker
  • 1½ tsk malen kardemumma
  • 6 dl vetemjöl
Fyllning
  • 75 g Margarin eller smör
  • 2 msk strösocker
  • malen kardemumma
Pensling
  • 1 ägg
  • pärlsocker
  • Ljumma matfettet och gräddmjölken till 37 grader. Häll den över jästen i en degbunke. Rör tills den är upplöst. Tillsätt salt, socker, kardemumma och ca 5 dl av mjölet. Spar resten till utbakningen. Arbeta degen smidig och tills den släpper degbunkens kanter. Rör samman ingredienserna till fyllningen. Strö ett tunnt lager mjöl över degen. Täck den med en bakdukk eller handuk. Ställ den på en dragfri plats i köket. Låt degen jäsa 30-40 min eller tills den blivit dubbel så stor. Arbeta ner degen i bunken. Mjöla bakbordet lätt. Häll upp degen. Knåda i mjölet med lugna jämna tag tills degen är lätt att hantera och inte fastnar på händerna och bakbordet. Bullarna blir som bäst om man använder så lite mjöl som möjligt. Dela degen mitt itu i lika stora delar. Mjöla en av dom lätt på ytan så torkar deninte. Kavla ut den andra delen till en rektangulär kaka. Bred på fyllningen. Rulla ihop den till en lång korv. Skär dom i lagom stora bitar och lägg dom i bullformar på en plåt. Låt dom jäsa under bakduk tills dom är knappt dubbelt så stora. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 grader, 8-10 min.