Lussebullar med vanilj- och mandelkräm
En av årets lussebullar är en luftig, saftig sak fylld med en vanilj- & mandelkräm. Jepp, ni läste helt RÄTT. Jag vet det låter helt otroligt gott och det är det också kan jag meddela er. Se till att ni förvarar dem i påsar direkt när de svalnat så att de inte blir torra. De går utmärkt att frysa in vilket såklart är det bästa sättet att förvara bullarna så de inte blir torra! Så goda att ta fram och värma i mickron kan jag lova er...
Räcker till ca 30 st bullar
ca 30 st bullar
Ingredienser
Så gör du
Vanilj- och mandelkräm
- 5 dl mjölk
- 0,5 dl Maizena
- 2 st äggulor (spara äggvitorna för att pensla bullarna med sedan)
- 1 dl socker
- 1 msk vaniljpulver
- 2,5 msk amaretto
- en nypa flingsalt
Lussebullar
- 1 g saffran
- 2 msk Rom
- 2 dl socker
- 50 g jäst
- 175 g rumstempererat smör
- 5 dl mjölk
- lite salt
- 12 dl mjöl + lite mer till utbakningen
- flytande smör till dekorering
- strösocker till dekorering
Vanilj- och mandelkräm
Mät upp 5 dl mjölk och vaniljpulver i en kastrull. Ta 4 msk av mjölken till en bunke. Vispa ner äggulor, socker, maizena och en nypa flingsalt till bunken.
Koka upp mjölken och vaniljpulvret. Sänk värmen och vispa ner äggblandningen till mjölken. Ta bort från plattan när det börjar tjockna och häll då ner amaretton. Fortsätt att vispa i 2 minuter till. Ställ åt sidan för att svalna litegrann.
Fyll sedan en spritspåse med krämen.
Lussebullar
Lägg saffranen i en kastrull och häll 2 msk rom där över. Låt det stå och dra i cirka 30 minuter.
Smula jästen i en bunke. Häll över sockret.
När saffranen är redo häller du mjölken ner till kastrullen och hettar upp den till 37 grader. Häll sedan mjölken över jästen och sockret och rör ut jästen i vätskan med hjälp av en sked.
Klicka ner smöret och ställ bunken i en hushållsmaskin. Starta på låg hastighet och tillsätt 12 dl mjöl. Öka hastigheten succesivt tills mjölet gått in i degen och ställ timern på 15 minuter. Låt hushållsmaskinen sköta jobbet medans du kokar vanilj- & mandelkräm.
Efter 15 minuter stannar du hushållsmaskinen och lägger en handduk över bunken och låter degen jäsa i 60 minuter.
Förbered plåtar med bullformar. Stjälp ut degen på ett lätt mjölat bakbord och rulla bollar som du lägger i formarna. Lägg en handduk över och låt jäsa ytterligare 15-30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla bullarna med de sparade äggvitorna och ugnsbaka dem tills de är gyllene. I cirka 10 minuter.
När bullarna fått vila någon minuter efter gräddningen penslar du toppen med flytande smör och doppar sedan dem i strösocker. Tryck därefter ner spritsen i bullen och fyll den med vanilj- & mandelkrämen.