Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(6)

Lussegömmor

Saftiga saffransbullar fyllda med vaniljkräm. Riktiga lyxbullar.

Vote
(6)

Räcker till ca 25 st

Räcker till...

ca 25 st

Ingredienser

Så gör du

  • 1 påse Dr. Oetker Torrjäst (7g)
  • 100 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • 1 dl socker
  • 1 krm salt
  • 1 msk Dr. Oetker Saffransarom
  • ca 8 dl vetemjöl
Fyllning och pensling:
  • 1 påse Dr. Oetker Bakstabil vaniljkräm
  • 4 dl mjölk
  • 1-3 msk smält smör
  • 2-3 msk strösocker
  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och saffransarom och låt blandningen bli fingervarm, 37 grader. Häll torrjästen i en bunke töm degvätskan över. Rör tills jästen löst sig.

  2. Tillsätt ägg, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen rejält, för hand eller med degmaskin. Låt jäsa ca 45 minuter. Förbered under tiden vaniljkrämen: Vispa vaniljkrämen med mjölken 1 minut med elvisp, och låt sen vila i kylskåp 20 minuter innan användning.

  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en stor, fyrkantig kaka. Ta med mått ut rundlar, ca 9 cm i diameter. Är måttet man har för litet kan man ta ut lite tjockare rundlar och kavla ut dem efteråt till önskad storlek.

  4. Lägg en klick vaniljkräm på varje rundel och nyp ihop bullarna till små knyten. Lägg dem med skarven nedåt på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 30-45 minuter.

  5. Grädda i 250 grader, mitt i ugnen i ca 10 minuter. Pensla de gräddade bullarna med smält matfett och vänd dem genast i strösocker.