Ingredienser
Så gör du
- 1 pkt Kronjäst för söta degar (50 g)
- 5 dl mjölk
- 1 tsk salt
- 1 dl strösocker
- 150 g rumsvarmt smör
- 1,5 tsk malen kardemumma
- 15 dl vetemjöl special
Fyllning
- 100 g rumsvarmt smör
- 250-300 g Odense lyxmassa, rives
- 1 msk malen kanel
Garnering
- 1 st ägg
- pärlsocker
Sätt ugnen på 225°C.
Blanda smör och mjölk i en gryta och värm till fingervarmt.
Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölk/smörblandningen och rör försiktigt till jästen är upplöst.
Tillsätt salt, strösocker, kardemumma.
Rör ner mjölet, lite i taget, tills du får en smidig konsistens på degen.
Låt jäsa under bakduk i 30-40 min.
Ta upp degen på mjölat bord, bearbeta den med händerna och dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel, ca 1-1.5 cm tjock.
Bred ett lager av det rumsvarma smöret på plattorna, strö över den rivna mandelmassan, strösocker och sedan kanel. Rulla ihop och skär i skivor, ca 2 cm tjocka.
Lägg i bullformar och låt jäsa ca 45 min.
Pensla de färdigjästa bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 min.