Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(3)

Mildas Kanelbullar

Milda http://www.milda.se

Vote
(3)

Räcker till ca 48 st

Räcker till...

ca 48 st

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst, för söta degar
  • 150 g Milda
  • 1 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 tsk kardemumma, stött
  • 14 dl vetemjöl, (840 - 870 g)
Fyllning
  • 100 g Milda
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 msk kanel
Pensling
  • 1 st ägg
Garnering
  • pärlsocker, eller flagad mandel
  • 1. Värm mjölken till fingervarmt, 37°C.

    2. Smula ner jästen i en degbunke som rymmer ca 3 liter.

    3. Häll över lite av den ljumma degvätskan och rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt sedan resten av mjölken.

    4. Tillsätt rumstempererat matfett, salt, socker, ev kardemumma och nästan allt vetemjöl. Spara ca ½ dl till utbakningen. Arbeta samman degen för hand ca 8-10 minuter eller i hushållsassistent ca 5 minuter. Degen ska vara blank och smidig och släppa från degbunkens kanter.

    5. Pudra över lätt med vetemjöl och täck bunken med plastfolie. Fuktigheten stannar då kvar i degen och bidrar till att degen jäser bättre. Degen skall jäsa till ungefär dubbel storlek. När den är färdig efter ca 30 minuter ska den ha en torr och glansig yta.
    6. Sätt ugnen på 250°C.

    7. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela sedan degen i 2 bitar och låt degbitarna vila någon minut på bakbordet, så att spänningen i degen släpper.

    8. Blanda ingredienserna till fyllningen och rör smeten smidig. Kavla ut varje degbit till en stor avlång kaka, ca 25 x 50 cm.

    9. Bred på hälften av fyllningen på varje kaka. Rulla ihop från långsidan, inte för hårt. Skär varje rulle i 24 bitar. Ställ bitarna med snittytan uppåt i pappersformar på en plåt. Täck över med bakduk och låt bullarna jäsa ca 30 minuter på dragfri plats.

    10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på mandel eller pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 5-8 minuter eller tills bullarna fått en läcker färg.

    11. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.