Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(1)

Millas lyxiga kanelbullar

En lite lyxigare variant av kanelbullen!

Surdegsmilla

Vote
(1)

Räcker till 30 st jättebullar

Räcker till...

30 st jättebullar

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Fördeg
  • 250 gram mjölk ekologisk
  • 250 gram grädde ekologisk
  • 50 gram jäst
  • 500 gram vetemjöl ekologisk
Deg
  • 500 gram vetemjöl ekologisk
  • 8 gram havsalt
  • 12 gram kardemumma
  • 200 gram rumstempererat smör
  • 200 gram rårörsocker ekologisk
  • 1 st ägg
  • 250 gram Kesella Vanilj
  • 5 gram nyponmjöl kan uteslutas
  1. Fördegen:

    Blanda alltsammans tills det blivit en slät smet. Låt jäsa cirka 1 timme (22-25grader).

    Den ska bubbla upp ordentligt. 

  2. Krossa kardemumman (så får man ut ännu mer smak), skiva smöret (rumstempererat) och blanda alla ingredienserna i degblandaren. Och låt den bearbetas i bunken i cirka 10 minuter.

    Nu ska den jäsa igen. Ca 1½ timme, den ska ha jäst det dubbla.

  3. Under tiden degen jäser gör man fyllningen.

    Blanda ihop allt utom mandelmassan (den river jag över)och vispa det fluffigt med en elvisp.

  4. Och nu, dags att baka ut bullarna. Dela degen i två lika stora bitar.

    Kavla ut den ena till en rektangel, så jämn som möjligt.
    Jag brukar vända på den då och då och mjöla lite så att den inte fastnar.

  5. Bred på fyllningen och se till att det kommer hela vägen ut i kanterna.

     Riv mandelmassa över fyllningen och vik den en gång så att formen blir mer lik en kvadrat och jämna till den så gott det går.

     Eller rulla ihop den som vanligt, skär då ca 2 cm tjocka bullskivor och lägg i fina formar! Skär 1½ cm breda strimlor av degen, gärna med en sporre. Sen ska de snurras.

  6. Då tar jag tag i ena ändan och håller fast den andra med undersidan av handflatan och sedan snurrar/vrider jag den på bordet och gör en knut.

    Vill man så kan man ju rulla ihop degen som vanligt och skära som vanligt och lägga bullarna i fina formar!!

  7. Lägg bullarna att jäsa på en plåt och sätt ugnen på någonstans mellan 225 grader.

    Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 45–50 minuter.

  8. Pensla med ägg, pyttelite vatten (1msk) och lite salt så går det lättare att pensla bullarna.

    Är man äggallergiker så går det lika bra att pensla med bara vatten! Strö på råsocker istället för pärlsocker mycket godare!! Eller varför inte flagad mandel!

  9. Gräddas i ca 10 -12 minuter.

    Låt svalna på galler.. Ätes till en kopp nybryggt kaffe eller ett stort glas kall mjölk till barnen!!