Mini-Semlor
Räcker till 24 st 24 st minisemlor, 12 normalstora eller 2 st storsemlor.
24 st 24 st minisemlor, 12 normalstora eller 2 st storsemlor.
Ingredienser
Så gör du
- 100 g smör eller margarin
- 3 dl mjölk
- 50 g jäst
- 0,5 tsk salt
- 1 dl strösocker
- 1 st ägg
- 0,5 tsk Dr. Oetker Hjorthornssalt
- 1 l vetemjöl
Fyllning
- 100 g Dr. Oetker hackade hasselnötter
- 200 g mandelmassa
- 2-3 msk mjölk
- 2 dl vispgrädde
- 1 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
Värm ugnen till 250 grader för normalstora semlor och minisemlor eller 200 grader för storsemlor.
Smält matfettet och tillsätt mjölk. Degspaden ska vara fingervarm.
Smula jäst i en degbunke. Tillsätt salt, socker, degspad samt ägg. Blanda i hjorthornssalt och vetemjöl lite i taget. Arbeta ihop till en smidig och blank deg.
Låt degen jäsa i bunken i ca 30 minuter.
Ta upp degen och arbeta den på ett bakbord. Forma degen till bullar (normalstora, mini eller stora) som får vila på plåt i 10-15 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda. De normalstora bullarna gräddas mitt i ugnen i 8-10 minuter. Minisemlorna gräddas i 3-4 minuter. Storsemlorna gräddas i 15-20 minuter. Låt de gräddade bullarna svalna medan du förbereder fyllningen.
Rosta hasselnötterna lätt i en stekpanna och låt svalna. Blanda nötter, mandelmassa och mjölk till fyllning. Vispa grädde och vaniljsocker.
Skär toppen av bullarna, gröp ur och fyll med hasselnötsmassa och grädde. Sätt tillbaka locket och pudra gärna på lite florsocker.