Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(14)

Mormors bullar

Det här receptet på bullar har jag fått av min mormor. De är garanterat inte kalorifattiga, men det är ju inte därför man bakar bullar heller!

ninna

Vote
(14)

Fri från

Nöt & mandelfritt

Nöt & mandelfritt

Räcker till 36 st.

Räcker till...

36 st.

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 50 g jäst
  • 200 g smör
  • 4 dl röd mjölk
  • 1 dl socker el. vit baksirap
  • 1 krm salt
  • 1 krm Hjorthornssalt
  • 1,2 l mjöl
  • 1 Uppvispat ägg till pensling
  • rumsvarmt smör till utbak
  • strösocker till utbak
  • mald kanel
  • pärlsocker
  1. Smula jästen i en bunke.

  2. Smält smöret i en kastrull. När smöret smält, häll i mjölken och värm tills blandningen är 37 grader (fingervarm).

  3. Häll degvätskan över jästen och rör tills all jäst löst sig. Tillsätt salt, hjorthornssalt och socker/baksirap och rör tills det löser sig.

  4. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen väl. Helst med maskin. Spara lite mjöl till utbaket. Arbeta degen tills den släpper någorlunda ifrån kanterna och känns smidig. Degen ska bli ganska lös.

  5. Täck bunken med en handduk och låt degen jäsa till dubbel storlek (ca 45 minuter).

  6. Vält ut degen på ett mjölat bakbord och knåda degen smidig. Dela degen i två delar och kavla ut vardera delen till kvadrater. Bre rikligt med rumsvarmt smör på kvadraten, strö över rikligt med socker och kanel.

  7. Rulla ihop längs med långsidan och skär i lagom stora delar. Låt jäsa på plåt i 30 minuter. Pensla bullarna med det uppvispade ägget och strö över generöst med pärlsocker. Grädda bullarna i 275 grader i mitten av ugnen 5 - 10 minuter.