Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(2)

Nattjästa kanel- och kolabullar med valnötter och citronfrosting

Ett recept som smidigast rörs ihop kvällen innan, jäser över natten, och dagen efter äter vi nygräddade bullar - perfekt när tiden är knapp!

Vote
(2)

Räcker till 15 st

Räcker till...

15 st

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Deg:
  • 0.5 dl varmt vatten
  • 2 tsk Dr. Oetker Torrjäst
  • 3 msk socker
  • 1 dl mjölk
  • 1.5 tsk salt
  • 3 st ägg
  • 150 g smör
  • 7-9 dl mjöl
Fyllning:
  • 1 burk karamelliserad mjölk eller dulce de leche
  • 1 dl muscovadosocker
  • 1.5 msk kanel
  • 2 dl hackade valnötter
Citronfrosting:
  • 2-3 dl florsocker
  • citronsaft från 1 citron
Deg:
  • Blanda vatten, jäst och socker i en bunke. Låt det stå på bänken i cirka 3 minuter så att jästen kan lösa upp sig i vattnet. 

    Smält smöret i en kastrull och häll därefter ner mjölken. Rör om och låt mjölken bli varm i smöret. Ta bort från plattan. Häll därefter ner smör- och mjölkblandningen tillsammans med salt och ägg i jästblandningen. Vispa därefter långsamt ner mjölet. Jag använde min matberedare när jag gjorde det här. 

    Det ska bildas en deg. När degen lossnar från kanterna har du tillsatt tillräckligt med mjöl. Stjälp nu ut degen på ett lätt mjölat bord. Knåda den och forma till en boll. Lägg åter ner den i bunken och sätt plast på bunken. Ställ den på en ljummen plats och låt jäsa i 1-2 timmar. Degen ska växa till dubbel storlek. 

Fyllning:
  1. När degen jäst klart stjälper du ut den på ett lätt mjölat bord. Kavla ut degen till en stor rektangulär bit. Bred ut ett tjockt lager av kolasås på degbiten. Blanda samman socker och kanel i en bunke och strö därefter ut det ovanpå kolasåsen. Avsluta med att strö ut valnötter. 

    Rulla nu de båda ändarna mot mitten så att det möts. Skär i skivor och lägg de dubbla snäckorna på en bakplåtsklädd plåt. Klä plastfolie ovanpå bullarna och ställ in dem i kylskåpet och låt de jäsa till nästa dag.

  2. Dag 2:

    Sätt ugnen på 200 grader. 

    Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och låt de gräddas i ugnen tills de är gyllene. I cirka 15-20 minuter. Överbaka inte för då blir det lättare torra. 

    Ta ut och låt de svalna litegrann. 

Citronfrosting:
  1. Blanda samman frostingen och justera mängden florsocker efter hur tjock du vill ha den.

  2. När bullarna svalnat ringlar du över frostingen. Ät och njut!