Nötgifflar
Förberedelser ca 75 minuter
Tillagningstid ca 45 minuter
Räcker till 24 gifflar
24 gifflar
Ingredienser
Så gör du
- 1/4 paket jäst
- ½ dl mjölk
- 125 g Milda Mat & Bakmargarin i folie
- 4 dl vetemjöl
- 1 ägg
- 1 msk strösocker
Fyllning
- 50 g Milda Mat & Bakmargarin i folie
- 1 dl hasselnötskärnor, malda (65 g)
- 1 dl strösocker
- 24 st pekannötter alt valnötter
Till pensling
- 1 ägg
Rör ut jästen i mjölken. Finfördela margarinet i mjölet, tillsätt mjölk blandningen, ägg och socker. Arbeta degen smidig och blank. Strö över vetemjöl och täck degen med bakduk eller folie och låt den jäsa på varm och dragfri plats till sin dubbla storlek, ca 1 ½ timma.
Blanda ingredienserna till fyllningen.
Tag upp degen på mjölat bord och knåda den smidig. Dela degen i 3 delar och kavla ut varje del till en rund kaka, ca 22 cm i diameter.
Dela varje kaka i 8 ”trekanter”. Lägg en klick fyllning och en pekannöt på varje och rulla ihop dem från basen. Lägg gifflarna med snibben neråt på bakplåtspapperet. Täck gifflarna med bakduk och låt dem jäsa, 30–40 minuter.
Pensla dem med uppvispat ägg och grädda dem i 240°C, i ca 5–7 minuter. Lägg gifflarna på galler och låt svalna under bakduk.