Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(12)

Saffransbullar i långpanna

Recept på ett superenkelt och mycket saftigt saffransbröd. Istället för att stå och rulla ut lussekatter häller du bara upp degen direkt i långpannan! 

baka.se

Vote
(12)

Räcker till 1 st långpanna, ca 24 bitar

Räcker till...

1 st långpanna, ca 24 bitar

Ingredienser

Så gör du

  • 150 gram smör
  • 1 paket färsk jäst (50 g)
  • 5 dl mjölk
  • 2 msk Dr. Oetker Saffransarom alternativt 2 påsar torkad saffran.
  • 1 st ägg
  • 0.5 tsk salt
  • 1.5 dl strösocker
  • 12 dl vetemjöl
Fyllning
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk kardemumma
  • 100 g grovriven mandelmassa
  • 1 st Uppvispat ägg till pensling
  1. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli max 37 grader (fingervamt) Smula jästen i en bunke. Häll mjölk-smöret över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt saffransarom.

  2. Tillsätt ägg, socker och salt. Rör ned vetemjölet och blanda väl till en kladdig deg.

  3. Låt jäsa 30-60 minuter till dubbel storlek. Om degvätskan (mjölk + smör) är kallare än fingervarmt tar jäsningen längre tid. Längre jästid ger mer arom i det färdiga brödet!

  4. Gör under tiden fyllningen. Blanda smör, socker och kardemumma. Riv ner mandelmassan och blanda till en jämn smet.

  5. Häll ut den färdigjästa smeten i en långpanna. Bred ut den ca 5 cm tjock. Skeda ner fyllningen i degen, använd en tesked för att göra små hål i degen. 

  6. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg.

  7. Grädda mitt i ugnen vid 200 grader i ca 25 minuter.