Saffransbullar i långpanna
Recept på ett superenkelt och mycket saftigt saffransbröd. Istället för att stå och rulla ut lussekatter häller du bara upp degen direkt i långpannan!
Räcker till 1 st långpanna, ca 24 bitar
1 st långpanna, ca 24 bitar
Ingredienser
Så gör du
- 150 gram smör
- 1 paket färsk jäst (50 g)
- 5 dl mjölk
- 2 msk Dr. Oetker Saffransarom alternativt 2 påsar torkad saffran.
- 1 st ägg
- 0.5 tsk salt
- 1.5 dl strösocker
- 12 dl vetemjöl
Fyllning
- 100 g rumsvarmt smör
- 1 dl strösocker
- 1 tsk kardemumma
- 100 g grovriven mandelmassa
- 1 st Uppvispat ägg till pensling
Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli max 37 grader (fingervamt) Smula jästen i en bunke. Häll mjölk-smöret över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt saffransarom.
Tillsätt ägg, socker och salt. Rör ned vetemjölet och blanda väl till en kladdig deg.
Låt jäsa 30-60 minuter till dubbel storlek. Om degvätskan (mjölk + smör) är kallare än fingervarmt tar jäsningen längre tid. Längre jästid ger mer arom i det färdiga brödet!
Gör under tiden fyllningen. Blanda smör, socker och kardemumma. Riv ner mandelmassan och blanda till en jämn smet.
Häll ut den färdigjästa smeten i en långpanna. Bred ut den ca 5 cm tjock. Skeda ner fyllningen i degen, använd en tesked för att göra små hål i degen.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen vid 200 grader i ca 25 minuter.