Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(575)

Saffransbullar med vanilj

Nu är det snart jul och det är dags att börja baka årets saffransbullar. Receptet är mellan Lätt och Mellan i svårighetsgrad. Det beror helt på hur bra det går att knåda degen och om man är van att baka bullar. (Och så vill jag bara informera er om att bilden till det här receptet har jag inte själv tagit, jag lånade bilden från google). 

Mollsaaans

Vote
(575)

Räcker till ca 45 st saffransbullar

Räcker till...

ca 45 st saffransbullar

Ingredienser

Så gör du

  • 50 g jäst
  • 150 g smör (det går också bra med margarin)
  • 1-2 påsar saffran (á 0,5 g)
  • 5 dl mjölk
  • 250 g kvarg/kesella (10 %)
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 st ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 15-17 dl vetemjöl
Fyllning
  • 200 g smör (det går också bra med margarin)
  • 1,5 dl strösocker
  • 3-4 tsk vaniljsocker
Till pensling
  • ägg
  • pärlsocker
  1. Smula jästen i en degbunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med en kavel på påsen. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och låt det bli ca 37°C.

  2. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Rör ner kvarg, socker, ägg och salt. Arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen och täck den med bakduk. Låt jäsa 30-45 minuter.

  3. Fyllning: Rör matfettet, socker och vaniljsocker smidigt.

  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda degen med ev. resten av mjölet och dela den i 2 delar.

  5. Kavla ut varje del på mjölad bänk till en kaka ca 25x60 cm. Bred på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär ca 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten. Sno ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°C. 

  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker.

  7. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.