Saffransbullar med vaniljkräm och kanelsocker
Recept på härlig kombination där saftiga saffransbullar fylls med vaniljkräm och toppas med kanelsocker.
Räcker till ca 35-40 st
ca 35-40 st
Ingredienser
Så gör du
- 200 g smör
- 5 dl mjölk
- 1 g saffran
- 50 g jäst
- 1 st ägg
- 2 dl strösocker
- 1 krm salt
- ca 16-17 dl vetemjöl
Fyllning:
- 1 påse Dr. Oetker Bakstabil vaniljkräm
- 3 msk smör
- 3 msk strösocker
- 3 tsk kanel
- 4 dl mjölk
Smält smöret och tillsätt mjölk och saffran, värm till 37°.
Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Rör tills jästen löst sig.
Knäck ner ägget och tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den är smidig, ca 5 minuter i maskin och 10 minuter för hand. Jäs övertäckt i ca 30-40 minuter till dubbel storlek.
Blanda samman vaniljkrämen enligt anvisningen på förpackningen.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i ca 35-40 bitar. Forma till runda bullar och lägg ut på plåtar täckt med bakplåtspapper.
Gör en fördjupning i mitten av varje bulle med tummen och fördela ut ca 1 msk vaniljkräm i hålet på varje bulle. Jäs i ca 10 minuter.
Grädda på 225 grader i mitten av ugnen i ca 10 minuter, tills de fått en fin gyllenbrun färg. Smält smöret och blanda socker med kanel. Pensla bullarna med smöret och strö över kanelsocker.