Saffransbullar med vit choklad.
Ett bra alternativ till lussebullar.
Räcker till 12 st.
12 st.
Ingredienser
Så gör du
- 115 gr. smör Rumsvarmt
- 25 gr. Jäst.
- 11/2 dl. mjölk Fingervarmt
- 1/2 Krm. salt
- 2 Krm. kardemumma, stött
- 0,5 gr. saffran +lite socker
- 3/4 dl. Strösocker .
- 1 st. ägg +1ägg till pensling
- 6-7 dl. Vetemjöl.
Fyllning
- 200 gr. vitchoklad 2-3 bitar till varje bulle
GÖR SÅ HÄR
1. Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 50 min.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12 bitar.
3. Forma släta bullar av dem. Tryck ner 2–3 bitar vit choklad i varje bulle och nyp ihop ordentligt.
4. Lägg bullarna med skarven nedåt i en form med kanter, ca 24 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
5. Pensla bullarna med uppvispat ägg (strö över pärlsocker om du vill ha det).
6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 15–18 min. Låt dem svalna på ett galler. Pudra över florsocker före servering.