Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(2)

Saffransbutterkaka

Recept på julversionen av den klassiska butterkakan. Fylld med massor av godsaker!

Vote
(2)

Räcker till 3 butterkakor

Räcker till...

3 butterkakor

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Vetedeg:
  • 50 g jäst röd, för söta degar
  • 5 dl mjölk 3%
  • 2 pkt saffran
  • 1.5 dl strösocker
  • 2 st stora ägg
  • 14 dl vetemjöl special 840 g
  • 200 g rumstempererat smör
  • 1 st ägg till pensling
Mandelkräm:
  • 300 g mandelmassa
  • 300 g rumstempererat smör
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 dl florsocker
Garnering:
  • Pärlsocker och mandelflarn
  1. Smula ner jästen i en bunke.

    Värm mjölken i en kastrull tillsammans med saffranet till max 37 grader. Häll över jästen.

    Rör ner socker, ägg och mjöl, lite i taget. 

    Tillsätt smöret lite i taget och arbeta degen tills den blir helt slät och elastiskt, cirka 10 minuter i köksassistent. 

    Låt jäsa under handduk i 1 timme medan du gör mandelkrämen.

  2. Smula ner mandelmassan i en bunke tillsammans med smöret. 

    Vispa tills allt går ihop. Smaksätt med vaniljpulver och florsocker. 

    Sätt ugnen på 250 grader.

  3. Knåda degen och dela den i två lika stora bitar. Kavla ut varje del till en rektangel, cirka 40 x 50 cm. 

    Fördela mandelkrämen på de båda rektanglarna och bred ut med en palett eller slickepott. 

    Rulla ihop dem till två rullar och dela varje i cirka 20 bitar.

  4. Tag fram tre springformar, ca 24 cm i diameter och lägg rullarna i formarna, glest, en liten bit från varandra. 

    Täck med en handduk och låt jäsa i ytterligare 45 min.

    Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och/eller mandelspån.

    Skjut in den första formen nederst i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Täck eventuellt med folie efter halva gräddningstiden.

    Låt svalna och servera gärna med lite vaniljglass.