Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote

Saffransdeg

Vote

Fri från

Nöt & mandelfritt

Nöt & mandelfritt

Räcker till

Räcker till...

Ingredienser

Så gör du

  • 5 dl mjöl
  • 20 dl vetemjöl special
  • 1 pkt jäst, söta degar
  • 2 1/2 dl socker
  • 200 g smör
  • 1 tsk salt
  • 2 pkt saffran lägg i blöt med 1 msk sprit
  • 150 g russin
  • 1 ägg till pensling
Fyllning till bullar & kransar
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 200 g Odense mandelmassa
Topping
  • mandelspån och pärlsocker
  1. Lägg saffran i blöt i 1 msk sprit och låt dra i ca 20 min.

  2. Lös jästen i mjölken.

  3. Tillsätt saffranblandningen och resterande av ingredienserna (ej russin) och blanda i maskinen i ca 10 min (3 min sakta och 7 min på medelhastighet) eller 20 min för hand till en smidig och elastisk deg.

  4. Blanda i russinen. De ska bara blandas i degen. Täck bunken med plast och låt jäsa ca 30 min.

  5. Sätt ugnen på 210°C för bullar och lussekatter, 190°C för längder.Kavla ut degen i en rektangel till bullar eller dela upp degen i 6-8 bitar och kavla ut till längder. Till lussekatter delar du upp degen i 35 bitar.

  6. Stryk ut smör på degen och strö riven mandelmassa över, rulla ihop degen och dela upp till bullar eller rulla ihop bitarna till längder och klipp ett flätmönster. Forma småbitarna till lussekatter.

  7. Sätt bullarna i pappformar, längderna och lussekatterna på bakplåtspapper, och låt jäsa på plåt under plast i ca 60-90 min.

  8. Pensla bullarna och längderna med ett uppvispat ägg och strö på pärlsocker och mandelspån. Hoppa över pärlsocker och mandel till lussekatterna.

  9. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 min för lussekatter, 10 min för bullar och 15 min för längder.