Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(46)

Saffranspumpor med brynt smör

Bästa halloweenreceptet kommer här. Vad sägs om nybakta bullar i form av små pumpor? Smaksatta med saffran och penslade med brynt smör. Behöver vi säga mer? Testa detta bullrecept med hög impfaktor.

baka.se

Vote
(46)

Räcker till 24 st bullar

Räcker till...

24 st bullar

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Deg
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1,5 dl sirap
  • 1,5 tsk salt
  • 1 msk nymortlad kardemumma
  • 1 g saffran
  • 1,5 msk cognac som saffran ska dra i någon timme
  • 13-14 dl vetemjöl
Pensling och dekoration
  • steksnöre/bomullsnöre
  • kanelstänger som delas på mitten och sticks ned som stjälk på pumpan
  • 150 g smör brynt
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  1. Smält smör och häll i mjölken, sirap, kardemumma, saffransblandningen och salt, värm försiktigt. Degvätskan skall hålla ca 37°c ( kroppstempererat )
  2. Smula jästen i en bunke/degblandare och slå över degvätskan. Rör ut jästen och tillsätt först ca hälften av mjölet. Arbeta ihop så att du har en lös smidig deg.
  3. Låt gärna degen svälla några minuter innan du tillsätter resten av mjölet ( detta gör du för att mjölet skall svälla och förhindra att du får i för mycket mjöl). Arbeta sedan in lite mjöl åt gången tills du får en smidig blank deg. Tänk på att arbeta degen länge och väl (ca 10 min) så att glutentrådarna hinner utvecklas.
  4. Ställ degen varmt och fuktigt och jäs ca 1 timma (degen skall dubblas I storlek).
  5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord utan att bearbeta den och dela den i bitar om ca 80g ( blir ca 24 st ).
  6. Forma till runda bullar.
  7. Använd dig sedan av ett snöre i bomull för att få till pumpaformen. Lägg snöret under bullen och slå in den på samma sätt som när du slår in ett paket, så att du får 4 bitar, upprepa proceduren omvänt, så att det blir 8st "tårtbitar" .
  8. Avsluta med att bara tvinna snöret lite och sedan vika in under bullen för att lätt kunna få bort det när bullen är färdiggräddad.
  9. Låt bullarna jäsa i ca 25 min och grädda sedan I 225 °c tills dem är gyllenbruna.
  10. Så fort dem kommer ur ugnen så pensla med brynt smör och strö strösocker blandat med vaniljsocker över. Dekorera med kanelstång.