Semlor
Små smarriga semlor
Räcker till 20 st små semlor
20 st små semlor
Ingredienser
Så gör du
Till degen
- 2,5 dl mjölk
- 100 g smält margarin
- 25 g jäst för söta degar
- 0,25 tsk salt
- 3 msk socker
- 1 st ägg
- 8,5 dl vetemjöl
- 1 st ägg eller äggvita för pensling av bullarna
Fyllning
- 200 g mandelmassa
- inkråmet från bullarna
- 2 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- florsocker
Smula sönder jästen i en skål. Smält smöret och blanda med mjölken och ljumma till "fingervärme". Slå smörmjölken över jästen och rör om. Låt det hela stå i 3 minuter. Häll i resten av ingredienserna (förutom fyllningen) och arbeta degen kraftigt med exempelvis en trägaffel. Låt degen jäsa i bunken under en handduk i ca 15 minuter.
Värm ugnen till 200 grader. Knåda degen lite lätt på mjölat bakbord. Dela degen i två delar, sedan varje del i tio småbitar. Rulla till runda bullar som ställs på smord plåt (alla ryms på en vanlig plåt).
Jäs bullarna på plåten i ca 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg eller äggvita och grädda i ca 15 minuter. Låt bullarna kallna under en handduk.
Fyllning:
Skär av ett litet lock på varje bulle Spara locken. Gröp försiktigt ur inkråmet i bullarna med en gaffel. Blanda inkråmet med riven mandelmassa och späd med mjölk. Fyll blandningen i semlorna. Garnera med vispad grädde, sätt på locken och sikta över florsocker.