Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(7)

Semlor

Små smarriga semlor

Johanna

Vote
(7)

Räcker till 20 st små semlor

Räcker till...

20 st små semlor

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Till degen
  • 2,5 dl mjölk
  • 100 g smält margarin
  • 25 g jäst för söta degar
  • 0,25 tsk salt
  • 3 msk socker
  • 1 st ägg
  • 8,5 dl vetemjöl
  • 1 st ägg eller äggvita för pensling av bullarna
Fyllning
  • 200 g mandelmassa
  • inkråmet från bullarna
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • florsocker
  1. Smula sönder jästen i en skål. Smält smöret och blanda med mjölken och ljumma till "fingervärme". Slå smörmjölken över jästen och rör om. Låt det hela stå i 3 minuter. Häll i resten av ingredienserna (förutom fyllningen) och arbeta degen kraftigt med exempelvis en trägaffel. Låt degen jäsa i bunken under en handduk i ca 15 minuter.

    Värm ugnen till 200 grader. Knåda degen lite lätt på mjölat bakbord. Dela degen i två delar, sedan varje del i tio småbitar. Rulla till runda bullar som ställs på smord plåt (alla ryms på en vanlig plåt).

    Jäs bullarna på plåten i ca 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg eller äggvita och grädda i ca 15 minuter. Låt bullarna kallna under en handduk.

  2. Fyllning:

    Skär av ett litet lock på varje bulle Spara locken. Gröp försiktigt ur inkråmet i bullarna med en gaffel. Blanda inkråmet med riven mandelmassa och späd med mjölk. Fyll blandningen i semlorna. Garnera med vispad grädde, sätt på locken och sikta över florsocker.