Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(6)

Semlor

Vote
(6)

Räcker till 15-20 st

Räcker till...

15-20 st

Ingredienser

Så gör du

  • 150 g smör eller margarin
  • 3 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl socker
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk Dr. Oetker Hjorthornsalt
  • 1 l vetemjöl
  • 1 ägg till pensling
Fyllning
  • inkråm från bullarna
  • ca 1 dl mjölk
  • 300 g grovriven mandelmassa
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk Dr. Oetker äkta vaniljsocker
  • florsocker
  1. Värm ugnen till 250 grader. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Degspaden ska vara fingervarm.

  2. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt salt, socker, degspad samt ägg. Blanda i hjorthornssalt och vetemjöl lite i taget. Arbeta ihop till en smidig och blank deg. Låt degen jäsa i bunken i ca 30 minuter.

  3. Ta upp degen och arbeta den på ett bakbord. Forma degen till bullar som får vila på plåt i 15-20 minuter.

  4. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt de gräddade bullarna svalna medan du förbereder fyllningen.

  5. Blanda samman inkråm från bullarna med 1 dl mjölk, mandelmassa och vaniljsocker.

  6. Skär av ett lock på bullarna och fyll dem sedan med mandelmassa blandningen och toppa med visgrädde innan du lägger på locken igen. Pudra locken lätt med lite florsocker.