Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(5)

Semlor

helsingborgrecepten

Vote
(5)

Räcker till 10 st

Räcker till...

10 st

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 1/2 packet jäst
  • 100 gram smör eller margarin
  • 21/2 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • 1 dl socker
  • 2 krm salt
  • 2 krm Dr. Oetker Hjorthornssalt
  • ca 8 dl mjöl
Fyllning
  • 100 gram mandelmassa
  • 2 - 21/2 msk mjölk
Garnering
  • 2 dl visp grädde
  1. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 1 min. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.

  2. Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, salt, hjorthornssalt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.

  3. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.

  4. Sätt ugnen på 250°C.

  5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 10 bitar (för 10 st). Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 min. 

  6. Pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg.

  7. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt bullarna kallna på galler.

  8. Fyllning: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråm och mjölk. Fyll tillbaka i bullarna.

  9. Garnering: Vispa grädden till fast skum, gärna med elvisp. Klicka eller spritsa grädden på bullarna och lägg på locken. Pudra över florsocker och servera semlorna.