Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(6)

Semmeltårta med rostad mandelmassa

Läcker tårta formad som semlor och med en fantastiskt god fyllning av rostad mandelmassa och fluffig vispgrädde. Vetedegen räcker till 2 st tårtor eller så gör du vanliga semmelbullar av degen som blir över.

baka.se

Vote
(6)

Räcker till 2 st tårtor

Räcker till...

2 st tårtor

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Vetedeg
  • 25 g jäst (halvt paket)
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl flytande margarin
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 tsk nymortlad kardemumma
  • 1 tsk salt
  • 1 st ägg
  • 7 dl vetemjöl till degen
  • 1 dl vetemjöl cirka, till utbakningen
Rostad mandelmassa
  • 250 g mandel
  • 1 krm flingsalt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl florsocker
  • 3 st äggvitor
Montering av 1 st semmeltårta
  • 1 st rostad mandelmassa sats
  • 1 st semmelblomma/semmelbotten
  • 1 st Dr. Oetker Cream fix påse
  • 4 dl vispgrädde
  • florsocker att pudra över
Tårtbotten
  1. Sätt ugnen på 225°c
  2. Blanda ihop mjölk, flytande margarin, sirap, salt och kardemumma i en kastrull. Värm till 37°c
  3. Smula jäst i en bunke eller degblandare och häll i den uppvärmda mjölkblandningen och 1st ägg, rör runt.
  4. Tillsätt sedan lite mjöl åt gången medans du bearbetar degen.
  5. Arbeta degen ca 8-10 min så att du får en blank smidig deg. Ställ sedan att jäsa degen till dubbel storlek. Tiden varierar beroende på värme i rummet och luftfuktighet. Men räkna med att det tar emellan 1h och 1h 30min.
  6. När degen jäst färdigt så stjälp upp den på mjölat bakbord, du behöver inte bearbeta degen.
  7. Forma som en längd och dela i 14 jämnstora bitar. Forma bitarna till runda bullar.
  8. Lägg sedan bullarna som en blomma 6 st i ring och en i mitten, lägg bullarna med ca 0,5 cm emellan så att de kan expandera i ugnen. De kommer växa ihop som en enhet när de är färdiggräddade.
  9. Det blir 2 st "blommor" av dina bullar, eller så gör du en blomma och resterande bullar som "vanliga" semlebullar.
  10. Grädda ca 25 min tills hela "blomman" är genomgräddad och har fin färg , tänk på att alla ugnar varierar så håll lite koll tag sedan ut ur ugnen och låt svalna.
Rostad mandelmassa
  1. Sätt ugnen på 225°c
  2. Häll mandel på plåt och strö lite salt över. Rosta mandeln i ugnen ca 8-10 min. Ha lite koll här, det är inte gott om mandeln bränns.
  3. Häll i mandeln i mixer eller matberedare och låt den sedan arbeta till fint smul.
  4. Tillsätt florsocker, vaniljsocker fortsätt mixa ihop tills mandeln börjar gå ihop , tillsätt äggvita.
  5. Vill du sedan ha en lösare mandelmassa så kan du tillsätta lite mjölk eller grädde till önskad konsistens.
Montering
  1. Skär av locket på semmelblomman och häll sedan på mandelmassa.
  2. Använd en gaffel och arbeta försiktigt in mandelmassa i bullen för ultimat saftighet.
  3. Vispa sedan ihop grädde och cream fix enligt anvisningar och häll i spritspåse. Vi använde en rund tyll för att göra små bollar av grädde.
  4. Spritsa sedan grädde över mandelmassan och avsluta med att lägga på locket.
  5. Sist pudrar du över florsocker innan servering.
  6. Obs! Dessa bullar görs på flytande margarin så om det mot förmodan skulle bli något över så håller sig semlan mjuk även vid förvaring i kyl till skillnad mot när man bakar med smör då själva semmelbullen lätt blir hård i kylen. Godast är dock semlan om du serverar den direkt såklart!