Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(2)

Smakfull vetedeg

Jätte härlig och god vetedeg med mycket smak men inget för den nyttiga.

Spitt

Vote
(2)

Räcker till 20-24 st bullar

Räcker till...

20-24 st bullar

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Deg
  • 50 gram jäst
  • 1 1/2 dl råsocker
  • 1 msk kanel
  • 1 msk malen ingefära
  • 1 msk malen kardemumma
  • 4 ägg
  • 3dl mjölk
  • ½ msk salt
  • 200 gram mjukt smör eller margarin
  • 11-12 dl vetemjöl
Fyllning
  • 250 gram mjukt smör
  • 2 dl farinsocker
  • kanel
Pensling
  • 1 uppvispat ägg
Garnering
  • riven nougat
  • Smula jästen i en stor bunke. Tillsätt kanel, råsocker, kardemumma,  ingefära och ägg. Rör ihop allt sammans tills jästen är löst upp. Jag fuskar ibland och använder torrjäst rätt i mjölet. Fungerar minst lika bra.

    Ljumma mjölken till fingervärme, 37º. Rör ner saltet i mjölken och häll  den i jästblandningen. Tillsätt 1 dl mjöl tillsammans med smöret. Blanda  alltsammans med elvispens degkrogar. Tillsätt resten av mjölet pö om  pö. Arbeta in mjölet så att du får en smidig deg som släpper bunkens  kanter. Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa övertäckt i rumsvarme  ca 15 min.

    Gör under tiden fyllningen: Rör samman farinsocker, smör och kanel till  en mjuk och smidig fyllning. Det är viktigt att fyllningen är mjuk,  annars går det hål på degplatan då brer på den.

    Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut en degplatta på ca  50x40 cm. Bre ut fyllningen över hela plattan och rulla ihop den från  långsidan. Skär rullen i 20 skivor. Lägg skivorna i stora bullformar, de  flyter ut ganska mycket under gräddningen, med snittsidan upp. Täck  över dem och låt jäsa i 35 min. Värm under tiden upp ugnen till 185  grader.

    Pensla bullarna med 1 uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen 15-18  min.

    Riv lite nougat över bullarna när du har tagit ut dem ur ugnen. Gjorde dem riktigt smaskiga och nästan ännu saftigare.