Ingredienser
Så gör du
- 5 dl ljummet vatten, 37°c
- 50 gram jäst
- 2 dl socker
- 1 tsk salt
- 1 msk kardemumma
- 1 ägg
- ca 150 gram mjukt smör
- ca 15 - 17 dl vetemjöl
Fyllning:
- ca 1/2 tsk smör/bulle
- socker
- ägg till pensling
Smula ner jästen i en bunke och häll det ljumna vattnet över. Rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg, det mjuka smöret och mjölet. Blanda om med handen eller en plast/träslev. Degen är klar när den släpper från bunkens kanter.
Låt degen vila i bunken under en bakduk i ca 10 min.
Rulla till små bullar och ställ på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30-45 min (beroende på hur varmt/svalt du har i köket).
När bullarna har jäst klart trycker du ner ditt finger i mitten av bullarna ända ner så att man känner plåten. (men inte att det blir ett "öppet" hål i bullen så att smöret rinner ut) Pensla med ägg.
Lägg en klick smör i varje hål och strö till sist över lite socker.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i 225°c i 10-12 minuter.