Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote

Stinas syltkaka från Söderala

Detta är ett recept från förr när man inte hade råd att baka finare Bakverk. Min svärmor Stina lärde sig detta recept med hemgjord lingonsylt från sin mamma. Alltså ett recept skapat på 1800 talet.

Maggan bakar

Vote

Räcker till 2 Ugnsplåtar

Räcker till...

2 Ugnsplåtar

Kategorier
Recepttyp Vetebröd

Ingredienser

Så gör du

  • 1 st Vetedeg Vetedeg på 1/2 L mjölk smaksatt med kardemumma
  • 2 liter lingonsylt Helst hemkokt som inte är så söt
  • 5-6 dl vetemjöl
  1. Gör en vanlig vetedeg och låt den jäsa 30-40 min. Sätt ugnen på 200 gr.

  2. Blanda mjöl och lingonsylt noga så det inte blir några klumpar i smeten. Den ska bli riktigt rosa.

  3. Kavla ut degen så tunt som möjligt (2 st) och lägg på bakplåtspapper på en vanlig ugnsplåt 40x35. Överbliven deg rullas till släta bullar och gräddas separat.

  4. Bred ut lingonsmeten på degkakorna. Det ska vara mer lingonsmet än degbotten.

  5. Grädda ca 15 min tills lingonsmeten stabiliseras och vetedegsbottnen ser brun och gräddad ut. Svalna på galler.

  6. skär i lagom stora portionsbitar och njut! Förvara under kökshanddukar. Ej plastpåse!