Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(11)

Vaniljbullar

Mer mmm... i livet <3

Julia_P

Vote
(11)

Räcker till 30 stora elr 45 små

Räcker till...

30 stora elr 45 små

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Deg
  • 50 g jäst för söta degar
  • 175 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl rårörssocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk salt
  • ca.1 L vetemjöl
fyllning
  • 2 st äggulor
  • 100-150g smör
  • 1,5 dl socker
  • 2 msk vaniljsocker
  • sätt ugnen på 125 gr. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

    Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt, socker och vanilj. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.

    Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

    Ta upp degen på bakbord och kavla ut till en jämn fyrkant, cirka 40X40 cm.

    Rör samman rumsvarmt smör, äggulor, socker och vanilj till en jämn smet.

    Bred ut fyllningen över degen, men spara en liten remsa i framkant på degen. Vispa upp ägget och pensla kanten med det.

    Rulla samman degen, rulla mot dig och avsluta med att låta den äggstrukna kanten fästa ihop rullen.

    Mät och skär degen i 30 eller 45 skivor. Skär så fort du rullat längden - om den börjar jäsa blir det svårare att få fina skivor. Använd en vass, gärna tandad kniv.

    Lägg helst bullarna i formar, eller på bakplåtspapper på plåten. Det går också att smörja plåten.

    Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.

    Det är svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

    Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg.

    Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10-12 minuter. Låt svalna något på galler och servera nygräddade!