Vaniljknutar
Recept på saftiga vetebullar med len bakstabil vaniljkräm.
Räcker till 30-40 st
30-40 st
Ingredienser
Så gör du
- 50 g jäst
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 1 dl strösocker
- 2 krm salt
- 1 tsk kardemumma
- 1 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
- 12-13 dl mjöl
Fyllning
- 125 g smör
- 1 dl strösocker
- 2 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
- 1 tsk kardemumma
Vaniljkräm
- 1 förp. Dr. Oetker vaniljkräm
- 4 dl mjölk
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölk. Värm till fingervarmt och häll över jästen så att den löses.
Arbeta ner övriga ingredienser, mjölet lite i taget, till en smidig deg. Låt jäsa under duk ca 50 min.
Blanda ihop fyllningen och låt den stå framme. Vispa vaniljkrämen enligt förpackning. Ställ i kylskåp.
Ta upp degen på mjölat bord, dela i 2 delar. Kavla 2 rektanglar, ca 40 x 20 cm.
Bred fyllning på varje deg. Vik på mitten.
Skär ca 1 cm breda strimlor av deglängderna.Tvinna strimlorna och forma bullar. Lägg i formar på en plåt.
Gör en grop i varje bulle och klicka i vaniljkräm. Vaniljkrämen är väldigt fast (för att inte rinna ut under gräddning), använd 2 matskedar så går det lättare. Låt jäsa under duk ca 30 min.
Sätt ugnen på 200 grader (Varmluft). Pensla bullarna med ägg, grädda mitt i ugnen i ca 12-15 min.
Låt svalna och pudra över florsocker.