Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(5)

Vaniljknutar

Recept på saftiga vetebullar med len bakstabil vaniljkräm.

Vote
(5)

Räcker till 30-40 st

Räcker till...

30-40 st

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 50 g jäst
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 2 krm salt
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
  • 12-13 dl mjöl
Fyllning
  • 125 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
  • 1 tsk kardemumma
Vaniljkräm
  • 1 förp. Dr. Oetker vaniljkräm
  • 4 dl mjölk
  1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölk. Värm till fingervarmt och häll över jästen så att den löses.

  2. Arbeta ner övriga ingredienser, mjölet lite i taget, till en smidig deg. Låt jäsa under duk ca 50 min.

  3. Blanda ihop fyllningen och låt den stå framme. Vispa vaniljkrämen enligt förpackning. Ställ i kylskåp.

  4. Ta upp degen på mjölat bord, dela i 2 delar. Kavla 2 rektanglar, ca 40 x 20 cm.

  5. Bred fyllning på varje deg. Vik på mitten.

  6. Skär ca 1 cm breda strimlor av deglängderna.Tvinna strimlorna och forma bullar. Lägg i formar på en plåt.

  7. Gör en grop i varje bulle och klicka i vaniljkräm. Vaniljkrämen är väldigt fast (för att inte rinna ut under gräddning), använd 2 matskedar så går det lättare. Låt jäsa under duk ca 30 min.

  8. Sätt ugnen på 200 grader (Varmluft). Pensla bullarna med ägg, grädda mitt i ugnen i ca 12-15 min.

  9. Låt svalna och pudra över florsocker.