Vaniljliljor
Underbara bullar som blir som wienerbröd!
Receptet är från Hemmets Journal.
Räcker till 40 st bullar
40 st bullar
Ingredienser
Så gör du
Bulldeg
- 50 gram jäst
- 75 gram smör
- 4 dl mjölk
- 1 st ägg
- ½ dl strösocker
- 12 dl vetemjöl
Fyllning 1
- 100 gram smör
- 1 dl socker
- 1 msk vaniljsocker ju finare desto bättre
Fyllning 2
- 1 dl vaniljkräm hemmagjord eller "på påse" spelar ingen roll
- 1 dl jordgubbssylt kan säkert bytas mot annan sylt
Pensling
- 1 st ägg
Glasyr
- 1 dl florsocker
- 2-3 tsk vatten
Smula ner jäst i degbunken. Smält smör och värm med mjölken till fingervarmt. Häll över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt ägg, socker och mjöl. Blanda tills degen släpper från skålens kant. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Rör ihop alla ingredienser i fyllning 1. Gör vaniljkrämen i fyllning 2 (från scratch eller latmansversionen med frystorkad vaniljkräm ;)). Dela degen i två bitar och kavla till rektanglar. Bred på fyllning 1 och vik dubbel. Skär 2 cm breda remsor. Skär en skåra i mitten av ena änden och trä (knöla) igenom den andra änden. Lägg på bakplåtspapper och klicka på fyllning 2. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen, cirka 8 minuter i 250 grader. Låt svalna och ringla sedan över glasyren.