Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(15)

Vaniljsemla med blåbärsgömma

Semla utan mandelmassa, går det? Absolut, menar vi och bjuder på ett riktigt gott recept på vaniljsemlor.
Vote
(15)

Räcker till 8 st garnerade semlor (totalt 20 semelbullar)

Räcker till...

8 st garnerade semlor (totalt 20 semelbullar)

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Semmelbullar (ca 20 st)
  • 13-15 dl vetemjöl
  • 2 dl ljus sirap
  • 125 g smör
  • 50 g jäst
  • 1 msk kardemumma nymortlad
  • 5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
Blåbärsfyllning (räcker till 8 semlor)
  • 200 g frysta blåbär
  • 1 dl syltsocker
Vaniljfyllning
  • 1 fp Dr. Oetker Vaniljkräm
  • 6 dl mjölk
Garnering
  • 3 dl Vispgrädde
  • florsocker till pudring
Semmelbullar
  1. Smält smör i kastrull. Tag av från plattan och häll i mjölk, sirap, kardemumma och salt (Skall hålla ca 37°c).
  2. Smula ner jästen i en bunke eller degblandare
  3. Häll över degvätskan och lös upp jästen.
  4. Häll sedan i lite mjöl åt gången. Degen ska hellre vara lite för lös än få för mycket mjöl.
  5. Bearbeta degen länge och väl, minst 10 min.
  6. När du har en blank fin deg som släpper från bunkens kanter, så täck med plastfolie och låt den jäsa ca 1h Forma till bullar och jäs sedan ytterligare 45min
  7. Grädda i 225°c ca 10 min
Blåbärsfyllning
  • Lägg bär och socker i kastrull. Låt koka ihop några minuter.
Vaniljfyllning
  1. Vispa ner pulvret i mjölken (går jättebra att använda vanlig handvisp).
  2. Ställ att svälla i kylen ca 15-20 min.
Montering
  1. Vispa grädden medelhårt.
  2. Skär av en trekant på toppen av semlan.
  3. Gröp ur lite av inkråmet och fyll med blåbärssylt.
  4. Spritsa sen en rejäl klick vaniljkräm och en liten klick grädde.
  5. Avsluta med att sätta på "locket" och pudra florsocker över.