Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote

Vetedeg

Ett recept på en klassisk vetedeg.

Vote

Räcker till

Räcker till...

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 5 dl mjölk
  • 20 dl vetemjöl special
  • 1 pkt jäst, söta degar
  • 2 1/2 dl socker
  • 200 g smör
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 msk kardemumma
Fyllning
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 100 g strösocker
  • 10 g kanel
  • 5 g vaniljsocker
Till pensling
  • 1 ägg
  • 1 msk vatten
  1. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt resterande ingredienser och blanda i maskinen i ca 10 min (3 min sakta och 7 min på medelhastighet) eller 20 min för hand till en smidig och elastisk deg.

  2. Täck bunken med plast och låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 210°C.

  3. Kavla ut degen i en rektangel.Stryk ut smör på degen och strö över socker, kanel och vaniljsocker.
    Rulla ihop degen och skär upp bullar i önskad storlek.

  4. Sätt i bullformar och låt jäsa på plåt under plast i ca 60-90 min.

  5. Pensla bullarna med äggblandningen och strö på pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min.
    Tips!
    Du kan ändra fyllning och ha mandelmassa istället för socker, kanel och vaniljsocker.