Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(3)

Vetekrans med kanel och choklad

Recept på läckert god vetekrans med kanel och choklad. Ett fint alternativ till kanelbullen.

Vote
(3)

Räcker till 2 st kransar

Räcker till...

2 st kransar

Ingredienser

Så gör du

  • 100 g mjukt smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 påse Dr. Oetker Torrjäst (7 g)
  • 1 dl socker
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk salt
  • ca 8 dl vetemjöl
Fyllning
  • 75 g mjukt smör
  • 3/4 dl farinsocker
  • 2 tsk Taylor & Colledge Vanilla Paste
  • 2 tsk kanel
  • 100 g hackad mörk choklad
Pensling
  • 1 st ägg
  1. Tärna smöret så att det blir mjukare och mer lättarbetat. Värm mjölken till fingervarmt och tillsätt torrjästen. Rör om tills jästen har löst upp.

  2. Blanda mjölk med socker, kardemumma och salt och smör.

  3. Vänd ner hälften av mjölet och arbeta in lite luft i degen. Tillsätt resten av mjölet under omrörning. Låt jäsa i ca 45 minuter tills degen är dubbelt så stor.

  4. Fyllning: Blanda smör med farinsocker, vaniljpasta och kanel. 

  5. Utbakning: Lägg hälften av degen åt sidan och gör en krans i taget. Kavla ut degbiten till en platta ca 33 x 50 cm. Bred på hälften av fyllningen och strö över hälften av den hackade chokladen. Rulla ihop längs långsidan. Gör ett snitt längs långsidans mitt och tvinna de båda ändarna och forma till en krans. Gör samma sak med den andra halvan av degen.

  6. Låt kransarna jäsa under duk ytterligare 20-30 minuter. Pensla kransarna med uppvispat ägg.

  7. Grädda kransarna 220 grader i ca 15 minuter. Täck över kransarna med bakplåtspapper eller alluminiumfolie och grädda ytterligare 15 minuter.