Wienerbutterkaka
Även denna är en klassiker från min farmor. Jag tror receptet kommer från någon gammal Allers eller liknande. Aprikossylten brukar bytas ut mot hallonsylt som jag tycker är godare.
Räcker till 8-10 bitar
8-10 bitar
Ingredienser
Så gör du
- 1 ½ dl kall mjölk
- 50 g jäst för söta degar
- 1 st ägg
- 1 tsk salt
- 2 msk strösocker
- 7-8 dl vetemjöl
- 200 g rumsvarmt smör
- aprikossylt/hallonsylt
- ½ påse flagad mandel
- 1 st ägg
Rör ut jästen i den kalla mjölken och tillsätt ägg, salt och socker. Blanda ner det mesta av mjölet och arbeta degen smidig. Ta upp degen på bakbordet och kavla ut den till en rektangel. Lägg det skivade smöret på ena halvan av degen och vik över och tryck till kanterna. Kavla ut försiktigt. Vänd degen så att kortsidorna viks i tre delar mot varandra och låt degen vila ca 5 minuter. Kavla ut och vik degen i ytterligare tre delar två gånger med ca 5 minuters vila mellan varje gång. Kavla ut 1/3 av degen till en rund platta, ca 20 cm i diameter och lägg den i en (paj)form med löstagbar botten. Kavla ut resten av degen till en triangel. Bred ut fyllningen och rulla ihop som en rulltårta, skär i skivor och sätt på den runda plattan så att snittytorna kommer uppåt. Sätt dem med lite mellanrum annars jäser dom ihop helt. Låt jäsa till nästan dubbel storlek. Pensla sedan med uppvispat ägg och strö över mandel, grädda i 200 grader, ca 20 minuter.