Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök

.

Så gör du chokladganache

Här delar vi med oss av tips och tricks för att göra chokladganache.

Så gör du ganache

 
Vad är chokladganache?

Sammetslen, fyllig och fullkomligt läcker är det bästa sättet att beskriva chokladganache! Denna populära topping och fyllning är gjord på en härlig blandning av smält choklad och vispgrädde. När det kommer till smaken påminner den mycket om chokladmousse. Smaken kan förstås variera beroende på vilken choklad du använder och om du väljer att tillsätta någon extra smak, exempelvis några stänk vaniljextrakt eller en näve rostade nötter.   
Ganache används inte bara för att förgylla tårtor och cupcakes. Det finns många andra recept som också kan lyftas med en god chokladfrosting.  Varför inte testa att göra egna chokladtryfflar eller en lyxig dippsås till hembakta churros?  Ganache kan också utgöra fyllningen i en paj eller som en glasyr på en drip cake.  Den här läckra och otroligt mångsida topping är superenkel att göra när du vet hur. Här delar vi med oss av våra bästa tips för chokladganache. 


Så här gör du chokladganache

Värm grädde till ganache

Att göra en chokladganache som smälter i munnen är inte särskilt svårt. Denna ljuvliga topping består av endast två ingredienser: choklad och vispgrädde. Det är allt!
Du kan välja vilken typ av choklad som du vill för att göra en ganache, såväl en fyllig mörk choklad som en krämig mjölkchoklad. När du har bestämt dig följer du bara dessa steg: 

  1. Mät dina ingredienser och se till att du får rätt proportioner (se nästa avsnitt) 
  2. Finhacka chokladen och lägg i en stor bunke eller skål. 
  3. Värm vispgrädde på låg värme, antingen i mikron eller på spisen, tills den börjar sjuda lätt. 
  4. Häll grädden över den hackade chokladen. 
  5. Avvakta en minut. 
  6. Rör sedan försiktigt om tills du får en härligt mjuk ganache. 
  7. När ganachen är klar kan du antingen använda den direkt om du vill ha en dripeffekt på en tårta, eller låta ganachen svalna så att den blir enklare att stryka på tårtan. Du kan också ställa ganachen i kylen I några timmar och sedan rulla den till tryfflar. 

 Tips: Att avvakta en minut innan du börjar röra i chokladgrädden gör att du undviker att den börjar skikta sig.

Proportioner för en bra ganache

En sak som är bra att tänka på när man gör ganache är proportionerna mellan choklad och vispgrädde. Proportionerna varierar beror på vilken typ av choklad du använder. Varför då? Jo, eftersom att olika typer av choklad har olika fetthalt vilket kan påverka både hur den smelter och hur den blandar sig med grädden. 

Här är våra rekommenderade proportioner när du gör ganache av mörk, mjölk- eller vit choklad:

  • För mörk choklad (minst 54% kakao) – 2:1 förhållande mellan choklad och vispgrädde 
  • För mjölkchoklad (minst 35% kakao) – 2,5:1 förhållande mellan choklad och vispgrädde
  • För vit choklad (minst 26% kakao) – 3:1 förhållande mellan choklad och vispgrädde 

Ett exempel: För att göra 300 g mörk chokladganache behöver du 200 g choklad och 100 ml vispgrädde. 

Tips: Väg alltid ingredienserna så ser du att proportionerna blir rätt.

Vilken choklad är bäst för ganache?

Smälta olika chokladtyper

Även om du praktiskt taget kan använda vilken choklad som helst för ganache så är det oftast bäst att välja en bra bakchoklad. Detta för att bakchoklad smälter bättre än vanlig choklad så att du får en smidig konsistens.  Du kan använda alla typer av bakchoklad, mjölk-, vit och mörk choklad. För att få en söt smak ska du undvika att använda choklad med mer än 60% kakaoinnehåll.  Om du ändå använder en fylligare choklad kan du tillsätta en sked socker för att undvika att ganachen smakar bittert.  

Tips: Du kan enkelt smaksätta din ganache genom att tillsätta lite arom eller extrakt. Vi rekommenderar att du tar i lite extrakt i taget och smakar av så att det inte blir för starkt.

Vispad chokladganache

Vispad ganache

Vill du få en krämig och lätt konsistens på din ganache? Då är vispad ganache svaret! För att göra detta måste du först se till att din ganache har svalnat helt. Använd sedan en elvisp för att vispa den på samma sätt som grädde. När du fått en härligt fluffig textur kan du bre eller spritsa ganachen på tårtor och cupcakes. 

Så här gör du chokladganache till en drip cake

En drip cake är en tårta där glasyren ser ut att ha runnit ner över kanterna. En drip cake ska inte bara se fantastisk ut, den ska även smaka gott. Ganache är ett brilliant alternativ när du ska skapa en häftig drip effekt. Börja med att göra en vanlig chokladganache genom att följa stegen som vi beskrivit tidigare i avsnittet. I stället för att du låter den stelna helt i rumstemperatur eller ställer den i kylen, använder du den så snart du fått en bra konsistens. Häll ganachen försiktigt över tårtan/desserten eller droppa den över kanterna med hjälp av en sked eller spritspåse. 

Spritsad chokladganache

Spritsad ganache

Tack vare sitt silkeslena, glansiga utseende är chokladganache perfekt för att skapa vackra spritsade detaljer på tårtor, cupcakes, pajer och muffins.  Låt ganachen svalna helt innan du lägger den i spritspåsen, annars riskerar det du spritsar att tappa formen. Täck över och låt stå i rumstemperatur över natten. Alternativt ställ i kylen och ta ut den 30-60 minuter innan du har tänkt att använda det. 

Kan man frysa chokladganache?

Blev det chokladganache över? Eller är du ute i god tid och vill förbereda? Medan de flesta ganacher klarar sig en vecka i kylskåp är det också helt möjligt att förvara en låda färdigpreppad ganache i frysen för framtida bruk. Se bara till så att ganachen har svalnat helt i rumstemperatur innan du lägger det i fryslådan. Ganache kan förvaras i frysen upp till ett par månader. När det är dags att använda ganachen tar du bara fram lådan ur frysen och låter den tina i kylskåpet över natten. 
 

Vanliga frågor om chokladganache

Hur gör man vit chokladganache? 
På grund av den högre fetthalten kräver vit choklad något annorlunda proportioner för ingredienserna. Du vill ha ett 3:1 förhållande för vit choklad ganache, det vill säga 300g vit choklad till 100g vispgrädde.
 
Hur gör jag chokladganachen tjockare?
Om ganchen blivit för tunn, kan det bero på att du inte fått helt rätt proportioner mellan ingredienserna. För att göra ganachen fylligare, smälter du lite choklad i mikron eller i vattenbad. Smält ganachen för sig i mikron på 30-sekunders intervaller tills den är varm och rinnig. Rör sedan ner den smälta extrachokladen i ganachen och låta det svalna.  
 
Hur får jag en glansig chokladganache? 
Det finns två sätt att ge ganchen lite extra glans. Testa att tillsätta lite flytande glykos i grädden (ca 2-3 msk per 100 ml innan du värmer den. Alternativt tillsätter du lite mjukt smör i den färdigblandade ganachen. Notera att dessa metoder endast fungerar om du har tänkt att använda ganachen för att hälla eller droppa över ditt bakverk.
 
Hur räddar jag en skuren ganache?
En ganache som har skurit sig kan kännas som jordens undergång just då, men det går faktiskt lätt att rädda den. Testa att tillsätta lite vispgrädde direkt i blandningen och rör långsamt tills du har en smidig smet.