Så klär du tårta med fondant
Lär dig hur du täcker en tårta med sockerpasta från Dr. Oetker. Bli en mästare i tårtdekoration med hjälp av vår enkla steg-för-steg guide.
Fondant är en ätbar sockermassa som används för att dekorera och klä tårtor. Det ger tårtan en proffsig look. Genom att bli duktig på att klä dina tårtor, kan du ta bakningen till en helt ny nivå. I vår guide Så här täcker du en tårta med fondant går vi igenom vilka redskap som kan vara till hjälp och de grundläggande stegen för att mästra tekniken. Vi ger dig också svaren på vanliga frågor vi får kring ämnet fondant.
Ingredienser och redskap
Du kommer att behöva:
• Smörkräm eller ganache – du behöver det för att täcka tårtan innan den kläs med fondant.
• Fondant – vi älskar vår Dr. Oetker Fondant
• Gelfärg (valfritt om du vill sätta lite färg på fondanten) – testa våra gelfärger
• Kavel
• Tårtutjämnare (för att jämna ut fondanten)
• Vass kniv
• Spatel eller palett
• Majsmjöl eller florsocker för pudring
Knåda fondanten
Genom att knåda fondanten får den rätt temperatur och konsistens så att du kan kavla ut den och enkelt täcka din tårta – även infärgningen går enklare och bli jämnare om du knådat fondanten först. Efter ungefär två minuters knådanden eller när sockermassan är mjuk och följsam är den redo. Tips! Om fondanten är hård kan du mjuka upp den genom att micra den i 10 sekunder.
Kavla fondanten
Pudra bänkskivan lätt med florsocker (eller majsmjöl). Knåda och kavla ut fondanten till en rundel stor nog att täcka tårtan. Kavla fondanten ungefär 0,5 cm tunnt.
Täck tårtan
Lyft fondanten med händerna eller kavel och drapera den över toppen av tårtan. Arbeta långsamt och försiktigt för att i möjligaste mån undvika att det blir luftbubblor. Använd tårtutjämnare för att släta ut fondanten. Tryck ut eventuella luftbubblor och veck genom att arbeta från toppen och ut mot kanterna. Eller så kan du använda händerna för släta ut fondanten. Jämna till kanten i botten och skär bort eventuell överflödig fondant med hjälp av en vass kniv eller palett.
Dekorera tårtan
Varför inte använda lite extra fondant för att skapa en kreativ tårtdekoration? En enkel dekoration får du genom att stansa ut små former med hjälp av kakmått. Forma rosor och toppa din tårta med. Receptet på Vackra rosor med sockermassa beskriver hur. Vill du förbereda dekorationer en annan dag så går det utmärkt. Du förvarar de färdiga dekorationerna i en lufttät burk i rumstemperatur. Tänk på att förvara de på ett mörkt ställe, exempelvis ett skåp. På så vis håller sig figurerna fina i upp till 2 veckor.
Vanliga frågor på hur man täcker en tårta med fondant
Här har vi samlat svaren på vanliga frågor vi får kring att använda fondant. Förhoppningsvis kan svaren göra dig tryggare att komma igång med tårtskapandet.
Vad ska man toppa tårtan med innan man lägger på fondanten?
De flesta tårtbagarna brer ett lager av antingen smörkräm (buttercream) eller ganache innan fondanten läggs på. Om frostingen är torr eller har stelnat kan du med fördel spraya tårtan lätt med vatten innan det är dags för fondanten.
Kan man färga fondant?
Ja, det är superlätt att göra färgad fondant. Tänk på att använda en gelfärg eller färgpasta och inte hushållsfärg på flaska. Vanlig karamellfärg på flaska tenderar att göra fondanten för vattnig. Tillsätt små droppar gelfärg under tiden du knådar för ett jämnt resultat.
Hur mycket fondant behövs för att täcka en tårta?
Det beror på storleken på tårtan. För att mäta rätt mängd fondant behöver du först lista ut tårtans diameter höjd. Om tårtan är 20 cm bred och 4 cm hög behöver du kavla en rundel som är 28 cm i diameter och 0,5 cm tjock.
Kan en tårta med fondant förvaras i kylskåp?
Du bör förvara en tårta med fondant i rumstempertur. Om du ställer den i kylskåp över natten kommer den att ”svettas”- det vill säga det kommer bildas små vattenpärlor på fondanten. När du tar ut tårtan ur kylen kommer vattendropparna dunsta och påverka tårtans utseende.
Ska jag frysa tårtan innan jag täcker den med fondant?
Du bör låta tårtan svalna innan du täcker den med fondant. Många bagare ställer tårtan i frysen eftersom en kall tårta är lättare att klä med fondant.