Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(19)

Marsmallowsfondant (MMF)

Det finns olika sätt att täcka tårtor på, rena gräddtårtor, marsipan, Sugar paste (SP) eller hemmagjord Marsmallowsfondant (MMF). Man kan även göra egen SP men för nybörjare är det enklare att göra MMF.
MMF har samma funktion som marsipan men är smidigare och mer finkornig, perfekt att göra figurer och tårtdekorationer av och passar nästan alla då den inte innehåller någon mandel.

Detta recept ger ca 1 kg MMF vilket räcker till att täcka och dekorera två normalstora tårtor, man brukar räkna med 500g för en normalstortårta.

Exempel på tårta gjord med MMF ser ni ovan.

Vote
(19)

Fri från

Mjölk & laktosfritt

Mjölk & laktosfritt

Nöt & mandelfritt

Nöt & mandelfritt

Räcker till 1 kg

Räcker till...

1 kg

Ingredienser

Så gör du

 • 5 dl packade marshmallows
 • 2 msk vatten
 • 1 msk matolja
 • 7 - 8 dl florsocker
 • potatismjöl/maizenamjöl
 1. Lägg marshmallows i en skål med vatten och olja, låt smält i micron ca 40 sek. Tiden kan variera beronde på microvågsugn! De ska puffa upp och bli mjuka. Det är viktigt att kolla marsmallowsen så att det inte blir brända, kör några sekunder i taget mot slutet. Rör ordentligt i smeten så att det inte finns några klumpar kvar, ev kan det behövas några sekunder till i micron.

 2. Häll ut allt florsocker på ett torrt underlägg/bord och gör en stor grop i mitten, fyll i med smeten och arbeta in allt florsocker till konsistensen är som ett kletigt tuggummi. Jag burkar använda en slickepott eller stekspade för att vända ihop degen. Ett tips är att smörja in händer i rikligt med matolja så fastnar inte degen lika lätt.

 3. Sluta blanda i florsocker heller för tidigt än för sent, bättre att låta den vila över natten och sen arbeta i mer florsocker. Degen ska vara som ett kletigt tuggummi när du lägger den i en väl tätsluten plastpåse, sug gärna ut luften. Skulle degen blir alldeles hård kan man alltid köra den några sekunder i mikron så blir den mjuk igen, men håll koll så att den inte blir för mjuk, det går fort! Jag förvarar min MMF i skafferi i gärna flera välslutna påsar så att den inte torkar.

 4. Låt "degen" vila några timmar, helst över natten innan du använder den. Är den väldigt kladdig kan du knaåda in lite mer florsocker.

 5. Vid utkavling så använder jag ett bak/kavel-underlägg i plast, en bit vaxduk fungerar bra också. Istället för florsocker använder jag maizena eller potatismjöl då slipper man risken med att mata in mer florsocker i MMF:en. Knepet är att kavla lite, lyfta på degen för att se om det fastnar, pudra med, kavla lite till osv. En stekspade är bra att ha då man kommer in under degen. Deg låter inte rätt men kan inte komma på något bättre ord just nu. Pasta? Sen gäller det att inte kavla för tunt när du väl ska lyfta över den, det ökar risken att den ska spricka sönder, ca 3-4 mm är lagom tjockt.

  Ett tips är att rulla upp degen på kaveln och sen rulla ut den över tårtan. Kaveln bör även vara så slät och ren som möjligt, har den skador i trät finns risken att det blir mönster i degen.

 6. Då MMF innehåller gelatin behöver du inte fodra (pensla med olja eller smält smör på sidan som kommer ligga mot grädden) den vilket vanligtvis marsipan och SP kräver. Fodrar man inte marsipan och SP när den ligger på grädde finns risken att den börjar svettas (den blir kladdig och små vattenpärlor bildas)