Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(5)

Jordgubbstårta a´la svensk sommar

Vad är en svensk sommar utan jordgubbar och tårta? Riktigt trist och tråkig!
Med denna tårta får man vilken grå och rengnig juli-tisdag att kännas varm och underbar just som den svenska sommaren just är!
Njut!

Vote
(5)

Fri från

Nöt & mandelfritt

Nöt & mandelfritt

Räcker till 12 portioner

Räcker till...

12 portioner

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Tårtbotten
  • 4 st ägg
  • 2,5 dl strösocker eller 2 dl råsocker strö
  • 1 dl kokande vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 2 tsk Dr. Oetker bakpulver
  • 1 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
Marängbotten
  • 3 st äggvitor
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 krm salt
Fräsch vaniljmousse
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl marsankräm
  • 1,5 dl creme fraiche
Jordgubbar
  • 2 dl kallt vatten
  • 1 dl strösocker eller 2 dl råsocker strö
  • 1 st Dr. Oetker vaniljstång
  • 1,5 liter färska eller frysta tinad jordgubbar
Dekorering
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 liter färska jordgubbar
  1. Sätt på ugnen på 175 grader. Spänn fast bakplåtspapper i botten av en springform, smöra och bröa kanterna om det inte är en teflonform. Koka vatten i en kastrull.

  2.  Vispa ägg och socker riktigt poröst så det inte knastrar om det längre. Häll i det kokande vattnet under vispning. Blanda vetemjöl bakpulver och vaniljsocker  i en separat skål och sikta ner i äggröran.

  3.  Blanda om försiktigt, häll sedan i en smord bröad form.
    Grädda tills kakan fått fin färg och stickan känns torr, ca 30-40 minuter. Låt kakan svalna under bakduk tills tårtan ska sättas ihop. Sänk värmen till 100 grader.

  4.  På vinterhalvåret kan man använda frysta jordgubbar och lägga dom i sockerlag för att få fram den härliga sötman. På sommaren räcker det med att dela saftigt mogna jordgubbar i mindre bitar och röra ner lite socker och rivet limeskal efter smak.
    Skär vaniljstången längs med och skrapa ur kärnorna, lägger ner allt i kastrullen tillsammans med socker och vatten. Låt koka i en kastrull några minuter. Dra av från spisen och låt svalna. Skär jordgubbar i halvor och häll över den avsvalnade lagen. Ställ kallt.

  5. Blanda marsankräm enligt paketet, vispa grädde och rör ihop. Tillsätt creme fraiche lite i taget och smaka av, ju mer creme fraiche desto syrligare. Låt stå i kylskåpet tills tårtan ska sättas ihop.

  6. Rita ut en cirkel på vardera två bakplåtspapper med hjälp av den springform som du gjort tårtbotten i.
    Vispa äggvitorna börja sakta och öka sen hastigheten tills de bildat ett fast skum. Tillsätt socker och en nypa salt, vispa ca 6 min på högsta hastighet. Smeten ska bli blank och ej grynig när man tar lite mellan fingrarna.

  7. Lägg bakplåtspappret på en plåt och bred ut ett jämt lager av smeten inom cirkelns kant. Ha i ugnen ca 1 - 1½, tills ytan är krispig och insidan seg. Det går att ha två plåtar samtidigt om man byter plats på dom med jämna mellanrum. Spara den överblivna marängbotten till en annan dag, låt den ligga torrt och svalt så håller den länge!

  8. Dela tårtbotten i två delar, lägg den en halvan på ett tårtfat. Bred ut jordgubbarna och lite av saften över tårtbotten.
    Bred ut ett lager av vaniljmoussen över jordgubbarna och lägg sedan på marängbotten.
    Bred ut ett lager av resterande del av vaniljmoussen och sist den andra halvan av tårtbotten
    Vispa grädde och klicka ut på toppen,  dekorera med jordgubbar. Klar att njutas!!