Hamburgebröd
Hembakta hamburgebröd blir alltid godast. Det här receptet räcker till 10 bröd till "normalstora" hamburgare.
Räcker till 10 st bröd
10 st bröd
Ingredienser
Så gör du
- 25 g jäst
- 25 g smör
- 2,5 dl mjölk
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk strösocker
- 7 dl vetemjöl
- några nypor sesamfrön
Smält smör, häll på mjölken och värm till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite av degspadet och rör så att jästen löser sig.
Häll på resten av degspadet. Tillsätt salt, socker och merparten av mjölet (spara lite till knådningen). Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i minst en halvtimme.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den.
Dela degen i 10 delar och forma till runda bullar.
Häll sesamfrön på en tallrik och tryck ner varje bulle i den.
Lägg bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa i cirka 10 minuter.
Lägg ett bakplåtspapper över bullarna och tryck till bullarna ordentligt på ovansidan med hjälp av en tom plåt. Lyft bort plåt och bakplåtspapper igen och fortsätt jäsa bullarna ytterligare 30-45 minuter.
Värm ugnen till 250 grader.
Grädda hamburgebröden 7-8 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna under bakduk.