Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(11)

Kongresser

Ett klassiskt bakverk är denna lilla bakelse, nära besläktad med polynéer. Den är vacker att se på och lätt att baka.

Tips! För en snabbare variant kan du välja att byta ut smördegen i receptet mot 4 frysta färdiga smördegsplattor.

baka.se

Vote
(11)

Räcker till 25 st bakelser

Räcker till...

25 st bakelser

Kategorier
Recepttyp Bakelser

Ingredienser

Så gör du

Smördeg
  • 2 dl vetemjöl
  • 4 msk vatten
  • 0,5 tsk ättiksprit
  • 100 g smör
Fyllning
  • 200 g nötkärnor eller sötmandel
  • 3 st ägg
  • 2 dl strösocker
  1. Tina den köpta smördegen eller gör din egen smördeg så här: Häll det mesta av mjölet i en bunke. Tillsätt vatten och ättika samt 50g smör. Arbeta ihop till en boll som viras in i plastfolie. Låt vila ca 15 minuter i kylen.

  2. Kavla ut degen till en platta, ca 20 x20 cm. Hyvla resten av smöret med en osthyvel över halva degen. Vik upp resten av degen över smöret och kavla ut till en rektangel. Se till att inget smör tränger igenom degen.

  3. Klä bakelseformar, gärna veckade med degen. Nagga dem i botten.

  4. Hacka nötterna för hand eller i matberedare. Vispa samman ägg och socker och rör ner mandelhacket. Fördela fyllningen i formarna.

  5. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 25 minuter. Stjälp upp kakorna medan de fortfarande är varma.