Logga in för att favoritmarkera
Länk kopierad till urklipp!
Kopiera länk till urklipp
Flaggad som olämpligt
Vegansk chokladbakelse
Recept på veganska chokladbakelser utan smör, mjölk och ägg. Letar du efter tips på vegansk bakning är det här ett gott recept som passar både som fika och dessert.
Fri från
Äggfritt
Äggfritt
Mjölk & laktosfritt
Mjölk & laktosfritt
Räcker till 7 st bakelser
Räcker till...
7 st bakelser
Recepttyp
Bakelser
Chokladbakelser
Näringsvärde
Äggfritt
Mjölk & laktosfritt
Ingredienser
Så gör du
Chokladbottnar
- 100 g dinkelmjöl (typ 630)
- 50 g malda hasselnötter
- 50 g kakao
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 tsk kanel
- 1 krm salt
- 120 g havremjölk
- 100 g äpplemos osötad
- 80 g lönnsirap
- 70 g kokosolja, flytande
Fyllning
- 200 g silken tofu
- 200 g vegansk mörk choklad
Dekoration
- 100 g färska hallon
- 2 st citronmeliss kvistar
- Sätt ugnen på 180 °C över- och undervärme. Klä en bakform ca 23x35 cm med bakplåtspapper. Blanda dinkelmjöl, hasselnötter, kakao, bakpulver, kanel och salt i en bunke. I en annan bunke blandar du havremjölk, äpplemos, lönnsirap och kokosolja. Rör ner de flytande ingredienserna i mjölblandningen och fördela smeten i bakformen. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Låt svalna.
- Under tiden botten svalnar, hacka chokladen till fyllningen och smält över vattenbad. Rör samman tofu och smält choklad slätt med hjälp av en mixer. Låt vila i 10 minuter tills krämen satt sig och tjocknat lite.
- Skär ut rundlar från kakbotten med hjälp av en kakstans eller kniv. Du behöver ett jämnt antal eftersom varje bakelse består av två lager. Rör om lite snabbt i fyllningen och fyll en spritspåse med en rund spritstyll. Spritsa små prickar på hälften av bottnarna. Placera den andra rundeln på toppen av varje spritsad botten och fortsätta spritsa. Dekorera bakelserna med hallon och citronmeliss och ställ kallt tills det är dags att servera.
- Tips: Om du inte gillar lönnsirap går det bra att byta ut mot agavesirap. Vill du göra bakelserna glutenfria kan du använda kokosmjöl, eller mandelmjöl i stället för dinkelmjöl. Eventuellt behöver du justera mängden flytande ingredienser något eftersom kokosmjöl till exempel är mycket fuktigare än vetebaserad mjöl.