lakritskola
verkligt goda kolor att göra året om inte bara till jul :-)
Räcker till 50 st beroende på storlek
50 st beroende på storlek
Ingredienser
Så gör du
- 3 dl grädde
- 50 gr smör
- 3 dl strösocker
- 1,5 dl ljus sirap
- 1 msk vaniljsocker
- 1 msk lakritspulver
- 2 msk lakritssirap
Använd en vid kastrull som rymmer minst 3 liter och har en tjock botten.
Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka ganska kraftigt utan lock och tills termometern visar 124 grader eller tills smeten klarar “kulprovet”.
Det tar ca 15-20 minuter i en vid gryta.
Rör om då och då, men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig.
har du silikonformar tex för godis eller varför inte som jag isformar av silikon så är dom smidiga att göra kolorna i. Har du inte silikonformar så kan du använda bakplåtspapper i en form.
Ta en liten form, ca 16×20 cm och klä den med bakplåtspapper och smörj den med lite smör. Häll smeten på i den smorda formen och ställ kolan kallt att stelna, skär fyrkantiga bitar med en vass kniv.