Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(19)

Rosa praliner

Recept på guldskimrande hemgjorda praliner fyllda med salt kola-sås och chokladganache!

baka.se

Vote
(19)

Räcker till 21 st

Räcker till...

21 st

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Praliner
  • Guldpulver
  • 300-350 g Callebaut Ruby choklad
  • 15 g Kakaosmör knappar Decora
Fyllning 1, Salt kola-sås
  • 120 g Glukossirap
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl grädde
  • 30 g smör
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk Dr. Oetker Vaniljsocker
Fyllning 2, Chokladganache
  • 75 g Callebaut mörk choklad
  • 75 g vispgrädde
  • ½ msk honung
  • ½ msk rumsvarmt smör
  • ½ krm salt
Praliner:
  • Rengör din pralinform ordentligt med tex bomull. Måla guldpulver i formen med en mjuk pensel. Mät upp den rosa chokladen och kakaosmör i en plastbunke som är godkänd för mikrovågsugn. Värm blandningen på 600-650 watt tills chokladen når 40- 44 grader. Rör om med jämna mellanrum. Häll ut chokladen på en stenskiva och tablera med en skrapa tills temperaturen når 26-27 grader. Det är viktigt att du rör chokladen hela tiden för att tempereringen skall lyckas. Fös ner chokladen i bunken igen och värm några sekunder i mikron till 29-30 grader. Det går fort 2-3 sek brukar räcka. Värmer du för mycket i det här steget måste du temperera om chokladen. När chokladen är 29-30 grader fyller du hela pralinformen med chokladen. Knacka på formen för att få bort luftbubblor och häll ut chokladen på stenskivan. Skrapa bort överflödig choklad och låt skalen stelna med öppningen nedåt på ett bakplåtspapper. Låt gärna stelna ett dygn för bästa resultat, men det går att fylla även när de precis stelnat.
Fyllning 1:
  • Koka upp glykosen och sockret på medel till hög värme. Låt småkoka tills det blivit en gyllenbrun färg, 150 grader. Tillsätt grädden lite i taget under omrörning, det kommer spraka och fräsa lite. Låt koka tills allt gått ihop. Det kan se ut som att det skär sig men låt det puttra lite och rör om så går det ihop. Dra av kastrullen från värmen, tillsätt smör, salt och vaniljsocker, rör om. Häll över i en burk och låt svalna i rumstemperatur.
Fyllning 2:
  • Lägg chokladknapparna i en bunke. Koka upp grädde och honung. Häll blandningen över chokladen och låt stå ca 30 sekunder. Rör om tills det är en homogen blandning. Tillsätt smör och salt. Rör tills ganachen är mjuk och slät. Lägg plastfolie direkt mot ganachen så den inte får kontakt med luft. Låt ganachen stå i rumstemperatur tills den svalnat och stabiliserat sig. Vid 27 grader är den perfekt att spritsa i pralinerna.
Praliner, slutfasen:
  • Fyll på med kolafyllningen och sen chokladganachen. Spar ett par mm upp till kanten för att ge plats för lockning av pralinen. Värm upp chokladen igen som du hällde ur formen till 29-30 grader. Fyll upp till kanten på pralinerna och skrapa bort överflöd. Låt stelna tills pralinerna släppt från formen när du vänder den upp och ner och stöter den i stenskivan eller annat hårt underlag. Du kan ställa formen i kylen ett tag om pralinerna inte släpper. Klart att avnjutas!
Tips:
  • Det blir 21 praliner. Chokladganachen räcker ganska precis men kolasåsen blir en del över. Den är väldigt god att använda till andra bakverk och desserter eller till glass tex.